JAPANSKI LENDER SLETEO NA MESEC: Uprkos sjajnom rezultatu ove svetske sile se nalaze ispred njih (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 01. 2024. u 17:25

JAPANSKA svemirska agencija (JAXA) saopštila je danas da je njena svemirska letelica bez posade na Mesecu, i da je uspostavila komunikaciju sa sondom.

ЈАПАНСКИ ЛЕНДЕР СЛЕТЕО НА МЕСЕЦ: Упркос сјајном резултату ове светске силе се налазе испред њих (ФОТО)

Foto: AP Photo

Japanski pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo je danas na površinu Zemljinog satelita, preneo je AP.

SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju "preciznog sletanja" koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kojeg prethodnog sletanja na Mesec.

Dok je većina prethodnih letelica koristila zone za sletanje široke oko 10 kilometara, SLIM cilja na metu od samo 100 metara.

To je rezultat dve decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira, podseća američka agencija.

Japan je peta zemlja koja je sletela na Mesec, posle SAD, Rusije, Kine i Indije.

Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije sletanja koja bi omogućila misijama na Mesec da slete "tamo gde žele, a ne tamo gde je lako sleteti", saopštila je JAXA.  

U saopštenju se navodi da će letelica tražiti tragove o poreklu Meseca, uključujući analizu minerala specijalnom kamerom.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)