ISTORIJSKI TRENUTAK ZA JAPAN: Počinje "svemirski manevar" na površinu Meseca - "Čeka nas 20 minuta užasa" (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 01. 2024. u 16:31

JAPAN će danas oko 16 sati započeti zahtevan "svemirski manevar" i pokušati da prvi put sleti na površinu Meseca.

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА ЈАПАН: Почиње свемирски маневар на површину Месеца - Чека нас 20 минута ужаса (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Do sada je to pošlo za rukom SAD-u, Kini, bivšem Sovjetskom Savezu i Indiji.

Radi se o jako rizičnom pothvatu, a ako japanski lender SLIM uspešno spusti na površinu Meseca, to će biti treća zemlja koja je postigla takav uspeh u 21. veku i peta koja je sprovela takozvano meko sletanje u istoriji čovečanstva.

"Čeka nas 20 minuta užasa"

- Mislim da nas čeka 20 minuta užasa i da ćemo tokom perioda od usporavanja do sletanja na površinu Meseca zaboraviti da dišemo - rekao je Kenji Kušiki iz projekta SLIM, a prenosi CNN.

Mali istraživački lender dizajniran je za demonstraciju izrazito preciznog sletanja sondi koje su jeftine i lagane. Japanska svemirska agencija (JAXA) nada se da će ova nova tehnologija omogućiti spuštanja i na opasan, stenovit teren, prenosi Index.hr.

Propao američki pokušaj

Podsetimo, američka svemirska letelica "Peregrine One", lansirana prošle nedelje sa ciljem sletanja na Mesec, uništena je iznad Pacifika pošto se suočila sa problemima.

"Peregrine One" je pretrpela kvar u pogonu, što je podrazumevalo curenje pogonskog goriva iz napuklog rezervoara oksidatora. Ovo je stvaralo potisak, okretalo letelicu i sprečavalo je da svoje solarne panele stalno usmerava ka Suncu, što je od ključnog značaja za održavanje napajanja.

Privatni operater, Astrobotik iz Pitsburga, naveo je letelicu u Zemljinu atmosferu da izgori, prenosi BBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!