EVROPA SE "LOMI" I PREKO ORBANA: Dijametralno suprotne staove po mnogobrojnim pitanjima imaju mnoge članice EU

Mađarska se ovih dana našla na tapetu Evropskog parlamenta zbog poznatog tvrdog stava njenog premijera Viktora Orbana prema Ukrajini, ali i usled različitog pogleda prema vladavini prava i Rusiji.

ЕВРОПА СЕ ЛОМИ И ПРЕКО ОРБАНА: Дијаметрално супротне стаове по многобројним питањима имају многе чланице ЕУ

Foto: Tanjug/AP

Nije ovaj raskorak ništa novo, jer dijametralne stavove po mnogim pitanjima unutar EU već više godina unazad imaju članovi tzv. Višegradske grupe u koju uz Mađarsku spadaju još i Češka, Slovačka i Poljska, a po volji menjstrim politici nisu ni stavovi koji stižu iz Italije, ponekad iz Austrije...

Postavlja se pitanje šta će se dogoditi kada se birokratskoj sili iz briselskog Berlamona i Justusa Lipsijusa suprotstave nove, još jače evropskeptične snage, što se očekuje posle evropskih izbora u junu. Šta bi tek moglo da se dogodi ako za predsednicu Francuske jednoga dana bude izabrana Marin Le Pen čija je stranka već izvojevala pobedu u ovoj zemlji na prethodnim evropskim izborima, a to se, s još većom razlikom, nagoveštava za predstojeće glasanje. U kom pravcu će ići Evropa, ako Alternativa za Nemačku nastavi da buja ovim ritmom?

Zasad, EU se pokazala kao zajednica koja može da funkcioniše isključivo po politički korektnom principu, ali ne i kao otvorena unija za drugačije stavove i pristupe. Orbanu se žestoko zamerilo na tome što se protivio početku pristupnih pregovora s Ukrajinom, jer smatra da ta zemlja još nije spremna za ovaj korak, dok Zapadni Balkan ujedno već dugi niz godina čeka da bude primljen. 

Istovremeno, finski evroposlanik Petri Sarvama je početkom prethodne sedmice započeo kampanju i peticiju da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskom savetu, uz objašnjenje da je to put da se EU bori protiv ucena, a i da se lakše pomogne Ukrajini u ovom teškom trenutku. Otvoreno pismo potpisalo je 120 od 705 članova parlamenta, nakon što je Orban blokirao reviziju budžeta Unije u decembru koja je uključivala slanje 50 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini do 2027. godine.

ZAMEŠATELjSTVO

Ozbiljno zamešateljsvo po Kafkinom receptu moglo bi da nastane posle evropskih izbora u drugoj polovini ove godine kada među poslanike uđe sadašnji predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a njegovo upražnjeno mesto, makar i privremeno, po evropskim pravilima, zauzme lider Mađarske Viktor Orban koji bi tako, unutar institucije za koju smatra da ne radi dobro, trebalo da vodi sastanke na kojima kritikuju njega samog.

- Pismo pokazuje jasnu spremnost u parlamentu da se pokrene član 7.2 ugovora o Evropskoj uniji - naveo je finski poslanik Petri Sarvama.

Takva administrativna vratolomija je teoretski moguća, ali u praksi teško izvodljiva. Kada bi se to dogodilo, bio bi tako izvučen još jedan kamen iz evropskog temelja.

Mađarska traži da se najpre ispoštuju evropske obaveze prema njoj i oslobode preostala zaleđena sredstva koja je EU suspendovala u očekivanju napretka u poštovanju vladavine prava, odnosa prema medijima, LGBT populaciji, akademskim slobodama, pravu na azil, uslovima javnih nabavki, konfklitu interesa... Pod takvim uslovima EU pokušava da opstane, čekajući kakva će joj sudbina biti posle juna, kada će evroskeptici tek nahrupiti na vrata Evropskog parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)