"SLEDIĆEMO POLITIKU BRANTA I GORBAČOVA" Žaklin Nastić, suosnivač nove nemačke stranke za "Novosti"

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

14. 01. 2024. u 13:57

NAŠA osnovna preokupacija je da saslušamo građane, da razumemo njihove probleme, strahove i brige i da ih shvatimo ozbiljno.

СЛЕДИЋЕМО ПОЛИТИКУ БРАНТА И ГОРБАЧОВА Жаклин Настић, суоснивач нове немачке странке за Новости

Foto: Privatna arhiva

Eksplozija cena energenata, izazvana sankcijama Rusiji i pogrešnom klimatskom politikom, preti da odvede u propast nemačku industriju i tržišta rada. Mnoge kompanije bi mogle da napuste Nemačku ako se ova politika ne promeni. Zato smo žestoko posvećeni povratku ekonomskog razuma i socijalne pravde. Istovremeno, spoljnu politiku Berlina izuzetno karakterišu dvostruki aršini, što je posebno jasno među Zelenima, naročito u liku ministarke spoljnih poslova Analene Berbok. Ona zahteva da Srbija prizna Kosovo, koje se otcepilo od međunarodnog prava, a istovremeno osuđuje samoopredeljenje istočne Ukrajine.

U ekskluzivnom intervjuu za "Novosti" ovo ističe Žaklin Nastić, članica nemačkog Bundestaga, koja se nalazi među osnivačima nove partije Sara Vagenkneht - Za razum i pravdu, dok objašnjava motive stranačkog angažovanja.

o Šta još zamerate spoljnoj politici Nemačke?

- Drugi primer grešaka koje potpisuju Zeleni je njihova navodna "feministička spoljna politika, zasnovana na vrednostima". Dok nemačka vlada s pravom osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, ostaje nema na brutalni rat Saudijske Arabije protiv Jemena. Štaviše, podržava Saudijsku Arabiju isporukama oružja, kao što je to nedavno učinila pristankom na isporuku "eurofajtera" i druge vojne opreme. Ova licemerna spoljna politika mora da prestane. Spoljna politika za koju se zalaže nova stranka, naprotiv, sledi stope Vilija Branta i Mihaila Gorbačova, koji su više voleli politiku detanta i međunarodnog pomirenja, nego hladnoratovsko razmišljanje.

o Za šta se konkretno zalažete?

- Zahtevamo doslednu mirovnu politiku, diplomatska rešenja i okončanje sužavanja koridora mišljenja. Cilj nam je nova era detanta i sporazuma o razoružanju, koji su odvojeni od bezbednosnih interesa SAD. U trenutku kada AfD, desničarska partija, jača, ključno je zatvoriti politički jaz u Nemačkoj. Razočarani birači, koji sebe više ne vide u politici vladajuće koalicije, trebalo bi da u našoj stranci nađu glas koji zastupa njihove interese.

o Koju ulogu ili funkciju ćete preuzeti u stranci?

- Trenutno sam član nemačkog Bundestaga i nastaviću da obavljam ovaj zadatak, u ulozi člana Odbora za odbranu i člana parlamentarnih grupa, kao što su Nemačka-Jugoistočna Evropa i Nemačko-Poljska. Istovremeno, organizujem osnivanje regionalnog udruženja stranke u Hamburgu, kao državni menadžer. Izgradnja nove stranke zahteva mnogo snage, rada, organizacije i donacija, jer bez finansijske podrške, neophodne stvari poput finansiranja partijske konferencije i izborne kampanje, nisu moguće.

Razumem gnev farmera

o Kako komentarišete štrajk poljoprivrednika i mašinovođa?

- U potpunosti razumem gnev farmera. Na kraju krajeva, oni su ti koji moraju da popune finansijsku prazninu, nastalu u saveznom budžetu zbog lošeg upravljanja "semafor koalicije". Činjenica da poljoprivrednici moraju da odgovaraju za neuspeh vlade je jednostavno skandalozna. Ovo nemilosrdno ponašanje prožima čitav rad vlade: cenu za pogrešne političke odluke uvek plaćaju mali ljudi, srednja klasa, poljoprivrednici i mnogi drugi - oni koji čine temelj našeg prosperiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024