ARGENTINA POZVALA VELIKU BRITANIJU: Vratite nam Foklande

Novosti online

03. 01. 2024. u 20:58

NOVE argentinske vlasti pozvale su Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva i nude pregovore o ovom pitanju, navodi se u saopštenju argentinskog Ministarstva spoljnih poslova.

АРГЕНТИНА ПОЗВАЛА ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ: Вратите нам Фокланде

Foto Tanjug/AP

-Vlada i narod Argentine još jednom, 191 godinu nakon nezakonite okupacije Foklandskih ostrva, ponovo potvrđuju svoja legitimna i neotuđiva prava na suverenitet nad Foklandskim ostrvima, ostrvom Južna Džordžija, Južnim Sendvička ostrvima i okolnim morskim područjima… Vlada Argentine još jednom izražava spremnost da nastavi bilateralne pregovore radi pronalaženja rešenja za ovaj spor o suverenitetu u skladu sa odredbama relevantnih rezolucija Generalne skupštine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova zemlje.

Argentinska vlada želi da održi "zrele odnose" sa Britanijom po pitanjima od zajedničkog interesa, uprkos sporu oko Foklandskih ostrva, navodi se u saopštenju.

Ranije je predsednik Argentine Havijer Milej tokom predizborne kampanje najavio je nameru da vrati Foklandska ostrva, obećavši da će razmotriti različite opcije za vraćanje teritorija diplomatskim putem. U Londonu su odgovorili da ne planiraju da se vraćaju na pitanje suvereniteta nad ostrvima. Sami Foklandi žele da ostanu u sastavu Velike Britanije.

sputnikportal.rs

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)