PET „UBICA“ NATO SATELITA: Rusija ima najmoćnije antisatelitsko oružje na svetu (VIDEO)

Predrag Stojković

03. 01. 2024. u 07:33

NATO sateliti odavno prate kretanje ruske vojske, posmatraju vojne objekte na Krimu kako bi podatke prosledili Oružanim snagama Ukrajine.

ПЕТ „УБИЦА“ НАТО САТЕЛИТА: Русија има најмоћније антисателитско оружје на свету (ВИДЕО)

Foto: Printskrin JuTjub

Međutim, Rusija ima odgovor za te satelite i neutrališe ih najnovijim satelitskim sistemima. List „Naval njuz“ piše da je satelit „Sentinel 1 SAR“ Evropske svemirske agencije „oslepljen“ iznad Krima.

SISTEM „PERESVET“

Rusija od 2017. godine u svom naoružanju ima pokretne laserske komplekse „peresvet“ koji se koriste u borbi protiv satelita. Oni mogu da oslepe optičke sisteme i satelite, kao i dronove i avione koji posmatraju rusku vojsku ili lansiranje interkontinentalnih raketa.

„Peresvet“ je obavijen velom tajni tako da nije poznato koji tip lasera koristi. Neki naučnici smatraju da je to laser sa nuklearnim punjenjem, a drugi da se u kompleksu koristi laser na bazi kiseonika i joda.

U slučaju da se svet nađe na ivici nuklearnog rata, onda će kompleksi „peresvet“ oslepeti sve američke obaveštajne sisteme iznad teritorije Rusije. Ovi kompleksi se od 1. decembra 2019. godine koriste u pet ruskih raketnih divizija. Oni su veoma važan deo ruskih PVO sistema i koriste se u borbi protiv visokopreciznih sistema naoružanja koji koriste optičko-elektronske glave za samonavođenje na krajnjem delu leta. Na primer, protiv američkih krilatih raketa sa sistemom navođenja „Terkom“. „Peresvet“ može da oslepi satelite-špijune na visinama do 1.500 kilometara.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

Pomoću ovih sistema se mogu brisati podaci koje dobijaju neprijatelji, a prema drugim informacijama oni mogu da budu veoma efikasni u borbi protiv neprijateljskih dronova.

Jurij Borisov, koji je u proleće 2022. godine bio vicepremijer Rusije, sada je generalni direktor „Roskosmosa“, ispričao je da Oružane snage Rusije tokom specijalne vojne operacije već koriste lasersko naoružanje. Prema njegovim rečima, u ruskoj vojsci se pojavio još moćniji laserski kompleks „Zadira“, koji fizički uništava neprijateljsku tehniku toplotnim zracima. Borisov je pojasnio da je ova vrsta lasera uspešno spalila dron na rastojanju od pet kilometara. „Zadira“ nije pokazana javnosti.

SISTEM „ZADIRA“

Rusija je 15. novembra 2021. godine pokazala svoje mogućnosti i testirala novi sistem protiv satelita „Nudol“ koji je srušio satelit za obaveštavanje „Celina-D“, koji je lansiran još u vreme SSSR-a 1982. godine. SAD su odmah navele da je Rusija koristila neku vrstu „municije za direktno presretanje“ koja je pogodila metu i uništila satelit u orbiti na visini od 500 do 550 kilometara.

Amerikanci su tada naveli da je testiranje takvog oružja nedozvoljeno i Rusiju su tada optužili da ima nameru da „militarizuje kosmos“. Oni su izjavili da ovi sateliti štete drugim objektima u orbiti, ali je Rusija tada potvrdila da je testiranje planirano i da odgovara međunarodnim sporazumima, da otpaci nisu opasni i da će izgoreti u atmosferi, kao i da ih ruski specijalci prate. Rusija je navela i da će razmotriti nove sporazume kojima se ograničava trka naoružanja u svemiru.

Testiranje sistema je od 2014. godine u Rusiji nekoliko puta sprovođeno, ali je tada konkretno uništen cilj, što je uznemirilo Pentagon.

O sistemu se malo zna. To je pokretni raketni kompleks, koji može da lansira raketu iz bilo kog dela Rusije. Sistem koristi najnoviju samonavođenu raketu. Njom se upravlja sa komandnog punkta i pomoću sopstvenih sistema za otkrivanje ciljeva.

Američki sateliti KN-11 nalaze se u različitim orbitama na visini od 260 do 1.000 kilometara, od kojih većina pripada zoni dejstava „Nudol“. Cilj novog ruskog sistema mogu biti i drugi američki vojni sateliti, uključujući i one koji nose naoružanje.

SISTEM „KONTAKT“

Sistem „Kontakt“ su u SSSR-u počeli da razvijaju još 1983. godine. Predstavljao je kompleks protiv satelita na bazi lovca Mig 31D. Pretpostavljalo se da će ovaj sistem biti neprimetan i jeftin.

Centar za koordinaciju je trebalo da bude poligon Sari-Šagan u Kazahstanu. Plan je bio da se tamo smesti optički kompleks „Krona“ koji će pratiti neprijateljske satelite. Municiju čini trostepena raketa koja se lansira iz aviona na visini od 15 kilometara. Uspešno testiranje rakete je bilo tokom leta 1991. godine.

Rusija je 2009. godine objavila da će obnoviti rad na sistemu „Kontakt“ uz korišćenje aviona Mig 31. Nov sistem, koji uništava satelite, počeće uskoro da se koristi.

 

KOMPLEKS „TIRADA“

Na forumu „Armija-2018“ su ruski naučnici predstavili nov sistem radioelektronske borbe sa satelitima „Tirada-2“. Ministarstvo odbrane Rusije je potpisalo ugovor za kupovinu naoružanja. Mobilni kompleks za radioelektronsku borbu može da onesposobi američke satelite elektromegnetnim zračenjima.

Foto MO Rusije

Tekst potpisa

 

SATELITI „BUREVESNIK“, „NIVELIR“ I „NUMIZMAT“

Jedan od najtajanstvenijih projekata ruskih naučnika je sistem „Nivelir“ koji se razvija od 2011. godine. Projekat predviđa lansiranje sistema satelita u svemir koji može da leti do drugih svemirskih aparata. Prvi sateliti ovog sistema su lansirani u periodu 2013-2017. godine. Prvo su lansirani sateliti „Kosmos“ koji su onda lansirali tzv. satelite-inspektore. Svi sateliti imaju rezervoare za gorivo i motore iz fabrike „Fakel“.

Amerika pomno prati sve što se tiče razvoja svemirskih aparata i tvrde da je to „program za razvoj svemirskog naoružanja“. Pretpostavlja se da sateliti imaju tehnologiju koja ih čini nevidljivim za Amerikance. To je razlog što se Pentagon plaši „Kosmosa“.

Rusija ima još jedan projekat - „Burevestnik“, to je sistem koji u svemiru može da prati veliki broj objekata koji se brzo kreću, uključujući rakete i satelite na visokim orbitama. Pentagon smatra da je sistem usmeren na one američke satelite na koje ne deluje „Nudoli“.

Američka vojska u svojim izveštajima navodi da je „Burevestnik“ malih dimenzija i da je zato skoro nevidljiv za SAD. U Rusiji se razvijaju i najnoviji radari „Numizmat“ koji deluje u bližim delovima kosmosa, to su „nanosateliti“ koje je teško presresti.

sputnikportal.rs

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon