LONDON PROTERUJE BRITANCA: Nikada nije napustio rodno ostrvo, a šalju ga u Portugal

Tanjug

27. 12. 2023. u 17:39

BRITANSKI državljanin Dmitri Lima, koji je rođen u Velikoj Britaniji i nikada nije napustio tu zemlju, biće deportovan u Portugal odakle su njegovi roditelji stigli pre više od 30 godina.

ЛОНДОН ПРОТЕРУЈЕ БРИТАНЦА: Никада није напустио родно острво, а шаљу га у Португал

Foto AP

Lima je rođen u Lambetu, u Londonu, ne govori portugalski i nikada nije putovao u inostranstvo, međutim britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo nalog za njegovu deportaciju nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog posedovanja droge i zabranjenog oružja, prenosi Gardijan.

On nije ranije osuđivan i žalio se na odluku o deportaciji na osnovu toga što je Britanac, dodavši da nije podneo zahtev za pasoš Ujedinjenog Kraljevstva jer nije mogao da priušti plaćanje takse.

-Ja sam Britanac i nikada nisam napustio zemlju. Jednostavno ne razumem, rekao je Lima.

Lima je osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora u avgustu 2020. godine, a odslužio je nešto više od dve godine kazne.

Nalog za deportaciju mu je uručen u oktobru 2022. godine, nakon što je iz zatvora prebačen u centar za deportaciju imigranata na aerodromu Getvik.

Prema promenama zakona usvojenim nakon Bregzita, deportacija državljana Evropske unije, kao i deportacija bilo koje druge osobe, smatra se "doprinosnom javnom dobru i javnom interesu" ukoliko je osoba osuđena na zatvorsku kaznu dužu od 12 meseci.

Ranije bi državljani EU koji su pet godina živeli u Ujedinjenom Kraljevstvu i osuđeni za zločin bili deportovani samo ukoliko su postojali "ozbiljni razlozi" u vezi sa javnom bezbednošću.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave