UKRAJINCI PRIZNALI SUPERIORNOST RUSKIH DRONOVA: Promenili su pravila igre

Novosti online

26. 12. 2023. u 23:05

DIREKTORKA ukrajinskog Centra za podršku vazdušnog izviđanja Marija Berlinskaja ocenila je da Kijev značajno zaostaje za Moskvom u razvoju i proizvodnji bespilotnih letelica.

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ СУПЕРИОРНОСТ РУСКИХ ДРОНОВА: Променили су правила игре

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija

Njena izjava usledila je nakon objave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Ukrajina namerava da proizvede milion dronova sledeće godine.

Berlinskaja je u intervjuu za "Ukrajinsku pravdu" istakla da je Kijev loše pripremljen za ono što je evoluiralo u "visoko tehnološki rat", dok je Rusija ovladala "elekstronsko ratovanje" i unapredila razvoj bespilotnih letelica. Ona je kritikovala ukrajinske vlasti da nisu prepoznale važnost dronova na bojnom polju i nisu blagovremeno investirale u njihov razvoj.

U međuvremenu, prema njenim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin preuzeo je "ličnu" kontrolu nad tehnološkom proizvodnjom u Rusiji i posetio lokacije za proizvodnju dronova "lanset", smatrajući ih "jednim od najefikasnijih oružja" ruskih snaga. Ona je naglasila da je "lavovski udeo" teške opreme Kijeva uništen ruskim bespilotnim letelicama kao što je "lanset".

-Ako ne počnemo da razmišljamo nekoliko koraka unapred, jednostavno ćemo biti primorani da se povučemo. To je činjenica, upozorila je ona, ističući da su dronovi "promenili igru" na bojnom polju. "Dron koji košta 500 ili 600 dolara može da uništi tenk koji košta 3-4 miliona dolara. Ovo potpuno menja pravila igre", rekla je Berlinskaja.

Berlinskaja je navela i da se ukrajinska vojska suočava sa ozbiljnom nestašicom dronova i municije za njih. Ona je naglasila važnost razvoja novih odbrambenih sistema bespilotnih letelica, jer stari mogu postati neefikasni protiv ruskih dronova koji koriste optičke navigacione sisteme.

Ruski premijer Mihail Mišustin nedavno je najavio značajno povećanje proizvodnje oklopnih jedinica i aviona, uključujući dronove, u odnosu na prethodnu godinu. Vladimir Putin je ponovio potrebu za daljim razvojem tehnologije bespilotnih letelica i opremanjem ruske vojske najsavremenijim oružjem, uključujući i ono zasnovano na veštačkoj inteligenciji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)