BRITANCI TVRDE: Ambasador Albanije u Britaniji ilegalno ušao u zemlju '98, lagao da beži od rata na KiM

Novosti online

24. 12. 2023. u 17:42

NOVOIMENOVANI ambasador Albanije u Velikoj Britaniji Uran Ferizi ilegalno je ušao u Veliku Britaniju u zadnjem delu kamiona 1998. godine, podnoseći lažni zahtev za azil uz tvrdnju da je sa Kosova i Metohije i da beži od rata.

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Амбасадор Албаније у Британији илегално ушао у земљу 98, лагао да бежи од рата на КиМ

FOTO: AP/Tanjug

Tom prilikom izneo je lažne lične podatke, kao što je datum rođenja, piše "Dejli mejl".

Ferizija je prošle nedelje Ministarstvo spoljnih poslova Dejvida Kamerona, uprkos rezervi Ministarstva unutrašnjih poslova, zvanično prihvatilo kao ambasadora Albanije u Britaniji i sada će ga formalno imenovati i kralj u Bakingemskoj palati.

Međutim, sinoć je bivša ministarka inostranih poslova Albanije Edit Hardži rekla da nije diplomatski, moralno niti etički ispravno da neko ko je ilegalno ušao u Ujedinjeno Kraljevstvo bude imenovan za ambasadora.

Hardži, inače član Demokratske partije Kosova, navela je da je posao ambasadora u Londonu najvažniji i najprestižniji posle Vašingtona, a da Ferizi nema iskustva u diplomatskoj službi.

Da ironija bude veća, "Dejli mejl" piše da bi novi ambasador trebalo da bude veza između vlada Albanije i Velike Britanije u suzbijanju ilegalne migracije.

Tokom poslednjih deset godina, hiljade Albanaca je ilegalno ušlo u Britaniju, kamionima iz Kalea i malim čamcima preko Lamanša.

Više izvora je, tvrdi "Dejli mejl", potvrdilo da je Ferizi stigao u Veliku Britaniju kao ilegalni migrant – bez ikakvih identifikacionih dokumenata. Kada je došao u Dover, lažno je tvrdio da beži od rata na Kosovu i Metohiji. Dozvoljeno mu je da ostane u zemlji dok se njegov slučaj razmotri.

Javna evidencija pokazuje da se oženio Britankom po imenu Sara Lenon u Hamersmitu, u zapadnom Londonu, u maju 2000. Na osnovu ovog braka, tri godine kasnije dobio je dozvolu da ostane u Velikoj Britaniji na neodređeno vreme.

Iako nikada nije radio u diplomatskoj službi, albanska vlada ga je u junu predložila za prestižnu poziciju ambasadora. Izvori tvrde da ima bliske odnose sa socijalističkim rukovodstvom zemlje.

Prema njegovoj onlajn biografiji, Ferizi je matematičar i informatičar. Studirao je na Univerzitetu Oksford i Univerzitetskom koledžu u Londonu. Bio je finansijski analitičar u banci "Džep Pi Morgan" u Londonu između 2006. i 2008. pre nego što se preselio u SAD da radi kao naučni istraživač na univerzitetima u Njujorku i Stenfordu u Kaliforniji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)