ŠTA SU KINŽALI POGODILI NA UKRAJINSKOM AERODROMU: Da li su tajno prebačeni lovci F-16 bili meta hipersoničnih raketa?

Novosti online

16. 12. 2023. u 18:20

NAKON što su pre nekoliko dana izvedeni višestruki udari na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti, pojavili su se neki detalji ovih udara. Prema preliminarnim informacijama, korišćene su aerobalističke hipersonične rakete H-47M Kinžal.

ШТА СУ КИНЖАЛИ ПОГОДИЛИ НА УКРАЈИНСКОМ АЕРОДРОМУ: Да ли су тајно пребачени ловци Ф-16 били мета хиперсоничних ракета?

Foto: EPA

Ova vrsta municije je veoma moćna i skupa, što dovodi do spekulacija o potencijalnom značaju i važnosti ciljeva napada. Među predviđenim ciljevima sada po prvi put pominju se i avioni F-16. Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, ruske Vazdušno-kosmičke snage su upotrebile mali broj raketa Kinžal protiv važnih ciljeva na ukrajinskoj teritoriji.

Kao što smo već pisali, nekoliko ruskih izvora izvestilo je preključe, pozivajući se na ukrajinske kanale za praćenje, da je avion MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije lansirao tri hipersonične rakete Kinžal na aerodrom Starokonstantonov u Hmeljničkoj oblasti.

Napad je indirektno potvrđen činjenicom da su se prvi put alarmi za vazdušnu opasnost oglasili tri puta u jednom danu širom zemlje. Podsetimo, kada god uzleti supersonični MiG-31, sposoban da nosi hipersoničnu raketu Kinžal, u celoj Ukrajini je na snazi vazdušna opasnost.

Prema nekim izvorima, saopštava se da je početkom decembra iz Poljske na teritoriju Ukrajine moglo biti prevezeno dva do pet lovaca F-16, demontiranih za transport. Ove akcije Kijev nije zvanično oglašavao. Ruski novinari, pozivajući se na podatke Mihaila Zvinčuka, ranije su javili da su dva američka lovca F-16 već isporučena na teritoriju Ukrajine.

Prema nekim pretpostavkama, ovi avioni bi mogli da budu namenjeni za obuku ukrajinskih pilota i možda nisu u potpunosti borbeno spremni. Međutim, konkretni detalji i potvrda ovih podataka još nisu dostupni.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo potvrdilo je da je aerodrom bio meta napada, ali je tada tvrdilo da nema žrtava i štete. Ruski izvori su izvestili da su u svakoj prilici vazdušni alarmi u Ukrajini bili aktivirani nakon dolaska ruskih projektila.

To ne znači da jedna od najvažnijih vazdušnih baza na ukrajinskoj teritoriji nema svoju protivvazdušnu odbranu. Međutim, procenjuje se da ne može ništa da urade protiv ruskih hipersoničnih raketa Kinžal zbog njihove veoma velike brzine.

Ruske trupe su poslednjih dana pojačale napade na ukrajinsku teritoriju hipersoničnim raketama sa vazdušnim lansiranjem Kinžal. Ovo može, pored ostalih faktora, i da signalizira nameru ruske strane da ubrza neprijateljstva u Ukrajini, usred slabljenja međunarodne podrške kijevskom rukovodstvu.

TAJNO PREBACIVANjE LOVACA IZ POLjSKE U KIJEV

Podsetimo, poljski publicista je izvestio o tajnom prebacivanju lovaca MiG-29 od strane Poljske u Kijev, dakle ista pretpostavka se ponavlja sada i za F-16.

Poljski publicista Zbignjev Parafjanovič najavio je tajni transfer Poljske oko 10 lovaca MiG-29 u Ukrajinu još u maju 2022. godine, što je prethodilo zvaničnom saopštenju o transferu aviona u okviru međunarodne koalicije podrške Ukrajini.

Prema Parafjanovičevim rečima, operacija je izvedena u strogoj tajnosti: poljska vojska je rasklopila lovce na delove i isporučila ih na određeno mesto u šumskom pojasu na granici sa Ukrajinom.

Drugim rečima, Poljska je i pre zvanične najave isporuke vojne opreme Kijevu iz zemalja NATO već bila tajno angažovana na snabdevanju Ukrajine avionima, što je moguće

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)