"STAV AMERIKE JE JASAN" Saliven: Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi će potrajati, odvija se u fazama

Tanjug

15. 12. 2023. u 21:25

VOJNA kampanja Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) za izbacivanje Hamasa iz Gaze će potrajati i odvijaće se u fazama, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

СТАВ АМЕРИКЕ ЈЕ ЈАСАН Саливен: Израелски рат против Хамаса у Гази ће потрајати, одвија се у фазама

FOTO: EPA

- Borba protiv Hamasa, duboko ukorenjene terorističke grupe u Gazi, potrajaće i odvijaće se u fazama. Kada je Izrael pokrenuo ovu operaciju za iskorenjivanje terorističke pretnje, jasno je stavio do znanja da će se rat odvijati u fazama * rekao je Saliven novinarima u Tel Avivu, braneći pravo Izraela da se bori protiv palestinske militantne grupe, prenosi Džerusalem post.

Prema njegovim rečima, neke od tih faza uključuju ciljanje na rukovodstvo Hamasa i obaveštajne operacije. 

Salivan je razgovarao sa novinarima nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ministrom odbrane Joavom Galantom, predsednikom Isakom Hercogom i ministrom Benijem Gancom.

Pažnja medija fokusirana je ove nedelje na oštru kritiku američkog predsednika Džozefa Bajdena na račun Izraela, u kojoj ga je optužio za neselektivno bombardovanje Gaze i zatražio od njega da učini više kako bi se usredsredio na zaštitu života palestinskih civila.

Saliven je rekao ''da se razgovor između Izraela i SAD o vremenskoj liniji za rat u Gazi, mora voditi u četiri oka''.

Napomenuo je da sa Izraelom razgovara "o prelasku sa visokog na niski intenzitet". 

- Reč je o diskusiji koju će američki ministar odbrane Lojd Ostin nastaviti kada stigne sledeće nedelje. Radićemo zajedno u partnerstvu i koordinaciji i nastavićemo da pružamo naše ideje - rekao je on i dodao da je važno ''da izraelske snage naprave razliku u svojoj borbi između nedužnih Palestinaca i Hamasa''. 

Saliven je dodao da Izrael nema dugoročni plan da okupira Gazu i "da na kraju kontrola Gaze mora da pređe na Palestince“.

- Stav SAD o ovome je jasan, Ne verujemo da ima smisla da Izrael ponovo okupira Gazu na duži rok - rekao je Saliven, napominjući da bi trebalo da dođe do tranzicije u kojoj bi kontrola nad Gazom bila predata obnovljenoj i revitalizovanoj palestinskoj vlasti.

- O tajmingu i kontekstu te tranzicije tek treba da bude odlučeno - rekao je on.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar