MINISTAR ODBRANE UKRAJINE PRETI: Za sledeću godinu pripremamo razvoj događaja koji će naterati Rusiju da napusti Krim

Novosti online

11. 12. 2023. u 21:30

UPRKOS potpunom neuspehu njihove kontraofanzive, Kijev i dalje govori o fantastičnim planovima za potiskivanje Rusije sa teritorija koje su osvojili, uključujući Krim.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ ПРЕТИ: За следећу годину припремамо развој догађаја који ће натерати Русију да напусти Крим

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema rečima šefa ukrajinskog odeljenja odbrane Rustema Umerova, Kijev priprema određene „razvoje događaja“ za sledeću godinu koji će im pomoći da povrati poluostrvo Krim.

Govoreći u eteru na ukrajinskoj televiziji, ministar odbrane Ukrajine je rekao: “Događaji koje spremamo za 2024. će nam dati veoma dobre prilike da Rusi zauvek napuste naš Krim”.

Umerov nije govorio ni o kakvim konkretnim koracima. Međutim, ranije je američki general Ben Hodžis (penzionisani) primetio da je ključ za vraćanje Krima Ukrajini rušenje Krimskog mosta.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno dodaje da Kijev još nije dobio rakete neophodne za to sa Zapada. Iz ovoga se može zaključiti da možda Kijev sledeće godine očekuje oružje većeg dometa. Vrlo je moguće da je „razvoj događaja“ koji spominje Umerov upravo povezan sa izjavom američkog generala Hodžisa.

Podsetimo, mesecima pre početka i tokom odlaganja ukrajinske kontraofanzive, iz Kijeva su izjavili da će se sve brzo završiti i to izlaskom na Azovsko more i Krim. Međutim, kontraofanziva je odavno propala, a ukrajinske oružane snage nisu uspele da zauzmu ni jedno značajnije parče teritorije, a da ne govorimo o Krimu.

 

GENERAL HODžIS TVRDI DA JE UKRAJINA SPOSOBNA DA UNIŠTI KRIMSKI MOST

Ukrajina će uništiti Krimski (Kerčki) most ako dobije dovoljno projektila ATACMS i Taurus, rekao je penzionisani američki general Ben Hodžis, bivši komandant kopnenih snaga NATO-a u Evropi, u članku za američko glasilo Forin Affairs.

-Ali uništavanje mosta biće težak zadatak. Stručno je konstruisan da izdrži gust saobraćaj. Njegova veličina, snaga i izdržljivost su takvi da je izdržao ponovljene ukrajinske napade. Da bi Kijev uspeo da trajno onesposobi ili uništi most, zapadni saveznici Ukrajine moraju da obezbede daleko veći broj moćnih precizno navođenih projektila, objasnio je Ben Hodžis.

Foto: usar.army.mil/Jutjub/Military TV/Google maps

Krimski most nije inovativna ili preterano složena struktura; teškoća uništavanja prelaza leži u njegovoj velikoj veličini, naglašava ovaj penzioner. Potreban je masivan napad snažnim projektilima da bi se konačno onesposobio. Udarci moraju biti usmereni na više mesta ili jednu određenu tačku, tvrdi on.

-Rakete ATACMS sa jedinstvenim bojevim glavama mogle bi da omoguće Ukrajini da redovno pogađa ranjivije delove mosta, primoravajući ekipe za obezbeđenje i popravke da budu prisutne i budne i povećavaju logistički teret Rusije, napisao je Hodžis.

SAD mogu da motivišu Nemačku da isporuči rakete Taurus Ukrajini, čak i ako Kongres ne izdvoji novac za pomoć Kijevu, smatra general.

Penzionisani general veruje da Krimski most može postati ključ ukupne pobede Ukrajine nad Rusima.

-Očigledno je da je Rusija zabrinuta zbog ovog rizika. Nedavni izveštaji Vašington posta otkrivaju da Moskva vodi tajne pregovore sa Kinom kako bi istražila izvodljivost kopanja tunela ispod Kerčkog moreuza. Takav projekat bi bio skup, tehnički težak i opasan zbog seizmičke aktivnosti u regionu. Takođe bi bile potrebne godine da se završi, ako bi Moskva i Peking uopšte pokušali takvu glupost. Ali u međuvremenu, Sjedinjene Države mogu, i treba da učine više na snabdijevanju Ukrajine oružjem neophodnim za ozbiljno podrivanje ruskih vojnih operacija na Krimu, zaključio je bivši američki general.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)