LOŠE VESTI ZA KIJEV: Pentagon neće da gleda abramse u plamenu - SAD protiv dalje isporuke oklopne tehnike Ukrajini

Novosti online

11. 12. 2023. u 18:21

KIJEV traži od zapadnih saveznika nove zalihe vojne opreme za nastavak kontraofanzive, ali je odbijen.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: Пентагон неће да гледа абрамсе у пламену - САД против даље испоруке оклопне технике Украјини

Foto Tanjug/AP

A poenta uopšte nije u tome što SAD nemaju potreban broj tenkova ili oklopnih transportera za Oružane snage Ukrajine, već se Pentagon plaši prevelikih gubitaka oklopnih vozila, što bi moglo da naruši reputaciju od „najboljeg na svetu“ oružja. O tome piše Military Watch Magazine.

Sjedinjene Države bi mogle da snabdeju Ukrajinu ogromnom količinom oklopnih vozila iz skladišta; američka vojska ima hiljade tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera u rezervi, ali se Vašington ograničio na 31 tenk M1A1 Abrams, kao i mali broj borbenih vozila pešadije Bredley i oklopnih transportera Stryker. Stvar je u tome što u Sjedinjenim Državama postoji veliki broj veoma uticajnih političara i biznismena koji se protive slanju dodatnog naoružanja i oklopnih vozila. A razlog je jednostavan – preveliki gubici zapadnih tenkova i drugih oklopnih vozila u neuspešnoj protivofanzivi.

Foto: EPA

Prema pisanju časopisa, najveće gubitke su pretrpeli nemački tenkovi i američka borbena vozila pešadije. Osim toga, neka zapadna oklopna vozila već su pala u ruke ruske vojske. Konkretno, ruski „mehaničari“ su uspeli da na svoje položaje izvuku jedno američko borbeno vozilo pešadije Bredley koje je uništeno kod Avdejevke i nemački tenk Leopard 2 koji je pogođen u pravcu Zaporožja.

Američki tenkovi isporučeni u septembru 2023. godine, još uvek se nisu pojavili na bojnom polju. Oni su do danas jedini koji nisu pretrpeli gubitke u Ukrajini. Amerikanci ne žele da izgube ovu prednost, jer će to u velikoj meri narušiti imidž „najboljeg” tenka na svetu. Dakle, Kijev ne treba da očekuje nove dolaske oklopnih vozila iz Sjedinjenih Država, pa ni iz Evrope.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)