OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN: Kim DŽong Un ronio suze kao malo dete (VIDEO)

Novosti online

05. 12. 2023. u 20:44

KIM Džong Un je prošlog vikenda u Pjongjangu je učestvovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, moleći ih da "pomognu da se zaustavi kontinuirani pad nataliteta u zemlji i ojača nacionalna moć", vrhovni vođa čak je i zaplakao.

ОВО СЕ НЕ ВИЂА СВАКИ ДАН: Ким Џонг Ун ронио сузе као мало дете (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks/lordivan22

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre pomoći i obrazovanja deci porodične su teme koje se tiču svih nas i treba da ih rešavamo s našim ženama i majkama - rekao je Kim dok je maramicom brisao suze s lica.

Brojke UN procenjuju da je od 2023. stopa plodnosti - ili prosečan broj dece koji rodi žena u Severnoj Koreji - iznosila 1,8, što je potvrdilo produženi pad iste tokom poslednjih decenija.

Iako je Severna Koreja jedna od najsiromašnijih nacija u svetu, promena u njenoj demografskoj strukturi slična je onoj u bogatim zemljama, kažu stručnjaci.

- Mnoge porodice u Severnoj Koreji ne žele da imaju više od jednog deteta jer znaju da im za njihov vaspitavanje i školovanje treba puno novca - rekao je An Kjung Su, autor veb stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Severnoj Koreji.

An, koji je intervjuisao mnoge severnokorejske prebege, kaže i da su velike količine prokrijumčarenih južnokorejskih TV serija i filmova u poslednjih 20 godina takođe uticale na činjenicu da žene u Severnoj Koreji ne žele da rađaju više dece.

- Kroz pomenuti program upoznale su povišeni društveni status koje žene imaju u nekim drugim zemljama - objasnio je.

Podsetimo, Pjongjang je između 1970-ih i 1980-ih provodio programe kontrole rađanja kako bi usporio posleratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabeležila je veliki pad nakon gladi sredinom 1990-ih, kad su umrle stotine hiljada ljudi, piše Telegraf.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)