"CIVILI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI" Guteres: U toku intenzivni pregovori o produžetku primirja u Gazi

Tanjug

29. 11. 2023. u 17:10

U TOKU su intenzivni pregovori o produžetku primirja u Gazi, saopštio je danas šef Ujedinjenih nacija Antonio Guteres na sednici Saveta bezbednosti UN-a, i pozvao da se svi taoci iz tog područja odmah i bezuslovno oslobode.

ЦИВИЛИ МОРАЈУ БИТИ ЗАШТИЋЕНИ Гутерес: У току интензивни преговори о продужетку примирја у Гази

FOTO: Tanjug/AP

Šef UN ocenio je na sednici posvećenoj situaciji na Bliskom istoku da nivo pomoći Palestincima u Gazi nije na odgovarajućem nivou, jer ne može da zadovolji ogromne potrebe više od dva miliona ljudi, dodajući da ni isporuke goriva nisu dovoljne, zbog čega poziva da se otvore dodatni prelazi u Gazu, a  inspekcijski mehanizmi urede kako bi se omogućio prolaz veće količine neophodne pomoći.

- Bezbedan i neometan humanitarni pristup svima onima kojima je pomoć potrebna u kritičnom je stanju - rekao je šef UN ocenjujući da se stanovništvo u Gazi nalazi u sred epske humanitarne katastrofe.

Od početka sukoba, prema njegovim rečima, 80 odsto ljudi proterano je iz svojih domova, a više od milion civila nalazi se u skloništima UN.

- Civili moraju biti zaštićeni. Objetki Ujedinjenih nacija ne smeju biti meta napada -  rekao je Guteres.

On je istakao i da seksualno nasilje koje je Hamas počinio tokom napada početkom oktobra mora biti istraženo, a počinioci krivično gonjeni.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja