KINESKI MEDIJI: Evropa se umorila od pomaganja Kijevu

Novosti online

18. 11. 2023. u 23:20

UPRKOS upornim zahtevima Ukrajini da joj Zapad obezbedi veću vojnu podršku, zvaničnici Evropske unije su priznali da ne mogu da ispune obećanje da će Kijevu obezbediti potrebnu municiju, piše kineski list "Global tajms", prenoseći procene kineskih stručnjaka.

КИНЕСКИ МЕДИЈИ: Европа се уморила од помагања Кијеву

FOTO: Tanjug/AP

Kineski eksperti veruju da je podrška Ukrajini dospela u ćorsokak, ne samo zbog rata Izraela i Palestine, već i zbog rastućih sukoba unutar Evropske unije.

Analitičari procenjuju da Evropa polako menja stav o ukrajinskim sukobu i sve više teži pregovorima i kompromisu sa Rusijom.

Uoči samita ministara odbrane EU u Briselu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus priznao je da EU ne može da ispuni obećanje da će do sledećeg proleća snabdevati Ukrajinu sa milion artiljerijskih granata, što predstavlja prvo takvo priznanje jednog visokog evropskog zvaničnika, prenosi "Glas Amerike".

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj doveo je u sumnju da će ovaj cilj biti ispunjen. To su samo neki od znakova da Evropa u poslednje vreme pokazuje zamor od Kijeva. Sukob u Ukrajini traje gotovo dve godine, a dosadašnji napori Zapada da izoluje Rusiju bili su neuspešni.

Kako primećuje Su Kećin, naučni saradnik na Kineskom Institutu za savremene međunarodne odnose, Zapad odustaje od konfrontacije sa Rusijom i sada želi pregovore i kompromis sa Moskvom.

Cui Heng, naučnik sa Nacionalnog instituta za međunarodnu razmenu i saradnju Šangajske organizacije za bezbednost (ŠOS), rekao je da će podrška Evrope Ukrajini nastaviti da se "razvodnjava", imajući u vidu ne samo izbijanje rata na Bliskom istoku, već i buduće sukobe za koje NATO veruje da se mogu pojaviti u istočnoj Aziji. "Ako pogledamo širu sliku, slanje pomoći Kijevu će se sigurno smanjiti, jer se Zapad priprema za buduća strateška iznenađenja", izjavio je Cui za "Global tajms".

Ipak, kako smatraju kineski stručnjaci, pomoć Ukrajini ostaje glavni strateški prioritet za EU, jer Evropa sukob u Ukrajini doživljava kao direktnu pretnju sopstvenoj bezbednosti.

Evropska podrška Ukrajini više počiva na ekonomskoj pomoći, nego što se odnosi na snabdevanje oružjem, primećuje Cui. Američka pomoć Kijevu će se još više smanjiti ukoliko bivši predsednik Donald Tramp ponovo preuzme vlast u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obezbeđivanje oružja za Ukrajinu biće posebno teško za EU jer evropske zemlje imaju veoma ograničene kapacitete za proizvodnju oružja. Kineski analitičari veruju da će neuspeh EU da obezbedi oružje značajno pogoršati situaciju za ukrajinske trupe.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama