U ZATVORU I TRUDNICE: Novi paket mera u Italiji predviđa efikasnije i strože kazne za počinioce krivičnih dela

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 11. 2023. u 22:28

PO kratkom postupku prinudno iseljavanje ilegalno useljenih u tuđe stanove, zatvorske kazne i za trudnice i majke sa decom mlađom od godinu dana, strože kazne za zatvorenike koji organizuju pobune, brža deportacija imigrata bez osnova za azil, drastične kazne zbog napada na policiju, ili lekare hitne pomoći - samo su neki od prekršaja koji u Italiji po novom zakonu potpadaju pod kategoriju krivičnog, ili teškog krivičnog dela.

У ЗАТВОРУ И ТРУДНИЦЕ: Нови пакет мера у Италији предвиђа ефикасније и строже казне за починиоце кривичних дела

Foto: Profimedia

Nove mere urgentno je usvojila italijanska Vlada jer se ukorenio kriminal, a sve zbog malih kazni i spore primene mera prema počiniocima prevara ili nasilja.

Najbrojniji su bili prevaranti starih. Zaključno sa 31. avgustom ove godine bilo je 21.924 slučaja prevare, što predstavlja uvećanje za oko 30 procenata u odnosu na 2022. godinu.

Poseban fenomen sa dramatičnim posledicama su osobe koje bi se uselile u tuđ stan. A broj okupiranih stanova, ili kuća, u kojima trenutno ne stanuje vlasnik, je neizmeran. Gotovo svakodnevno hronike su donosile vest: čovek otišao kod lekara, vratio se u stan i nalazi tri osobe koje mu ne dozvoljavaju da uđe. Čovek se vratio sa posla ne može da uđe u stan - promenjena brava, u stanu nepoznato lice. Tom vrstom kriminala ponajviše se bave strani državljani, a najviše prevara doživljavaju starije osobe koje nasilnici prate i uleću stanove.

Vlasnik nekretnine više nije mogao da uđe u posed svoje imovine, a izbacivanja uljeza su trajala mesecima, čak i godinu dana, u slučajevima kada bi se u stanu našla mala deca ili trudne žene. Sada nova zakonska procedura podrazumeva momentalno izbacivanje ilegalno useljenih i vraćanje stana vlasnicima koji su čak ostajali i na ulici. Kazne za takve počinioce sada su od dve do sedam godina zatvora.

Foto AP

Nova odredba odnosi se i na žene koje su trudne, sada i one mogu da izdržavaju zakonsku kaznu. Isto važi i za majke dece mlađe od godinu dana, jer ima mnogo slučajeva da su žene u kontinuitetu trudne, pa izbegavaju zatvor. Od sada će izdržavati kaznu u specijalnim institutima, ili ustanovama pod kontrolom, gde mogu ako žele i da brinu o deci.

Ko preti policiji, ili službeniku zaduženom za bezbednost, ili zdravstvenim radnicima, što se sve češće događa u odelenjima hitne pomoći, kao i lekarima i medicinskim sestrama u bolnicama, ili doslovno nasrće na njih, a ako usledi i povreda, kazne su uvećane za jednu trećinu. Tako kazne za lakšu povredu policijskog službenika iznose od četiri do 10 godina, za teške povrede ili invaliditet između osam i 16 godina. Kazne su identične i za napade nad zdravstvenim radnicima.

Foto: Printskrin

Ko iscrta grafite na policijskoj stanici, ili ošteti zid zgrade, kao i za tzv. eko-aktiviste, kazne su od šest meseci do godinu dana zatvora i novčana kazna od 1.000 do 3.000 evra. U slučaju da je počinilac povratnik, kazna je od šest meseci do tri godine zatvora i novčana od 12.000 evra. Za organizovanje pobune u zatvoru kazne su od dve do osam godina, ko učestvuje u pobunama - od jedne do pet godina, ako se dogodio i čin nasilja.

Identične su kazne i za migrante koji organizuju pobunu u centrima gde čekaju dozvolu za azil. ili izbacivanje iz zemlje. Migrantima koji su u prošlosti dobili italijansko državljanstvo, a u međuvremenu počinili krivično delo, oduzima se držvljanstvo i izbacuju se iz zemlje.

Definiše se poseban zakon, daleko stroži, za one koji manifestacijama okupiraju auto-puteve ili ulice, kao i za tzv. eko-aktiviste koji prave probleme građanima i blokiraju saobraćaj. Radikalni islamisti koji preko interneta obučavaju ljude kako da naprave bombe, biće osuđeni na od dve do šest godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!