VAŠINGTON NE ŽELI DA OBUZDA IZRAEL Lavrov: Stvaranje palestinske države je neizbežno

Novosti onlajn

15. 11. 2023. u 14:26

STVARANjE palestinske države u okviru rešavanja sukoba na Bliskom istoku je neizbežno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT.

ВАШИНГТОН НЕ ЖЕЛИ ДА ОБУЗДА ИЗРАЕЛ Лавров: Стварање палестинске државе је неизбежно

FOTO: Tanjug/AP

- Sa istorijskog gledišta, stvaranje palestinske države je neizbežno. U većini diskusija koje se tiču budućnosti Pojasa Gaze ne poklanja se pažnja stvaranju palestinske države, koja bi koegzistirala sa Izraelom - ocenio je ministar.

Oni koji razrađuju scenario prenošenja palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze van granica regiona, kazao je Lavrov, žele da isprovociraju još veću krizu, a moguće je da SAD upravo to žele.

Diplomata je konstatovao da Sjedinjene Američke Države svaku inicijativu Rusije za prekid sukoba na Bliskom istoku prihvataju kao neprijateljsku.

- Sve što dolazi od Rusije poima se kao neprijateljski akt, kao neprijateljska inicijativa. Ali, zapravo, Vašington ne želi da obuzda Izrael - konstatovao je Lavrov.

On je istakao da je Rusija odmah nakon zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba predložila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, ali su SAD blokirale ovu inicijativu.

Ministar je naglasio i da su SAD u aktuelnom palestinsko-izraelskom sukobu, izgleda, spremne samo na humanitarnu pauzu bez dodatnih obaveza.

Lavrov je takođe ocenio da Teheran i Bejrut ne žele da budu uvučeni u palestinsko-izraelski sukob i da neće učestvovati u njemu, ako ne bude provokacija, bez obzira na prisustvo „Hezbolaha“ u Libanu i propalestinskih pokreta u Iranu.

- Problem je u tome što će biti velika greška ako se ta uzdržanost shvati kao slabost, kao zeleno svetlo da se u Gazi čini sve što bi moglo pasti na pamet - poručio je diplomata.

Ministar je takođe primetio da Izrael ne treba da „kupuje“ svoju bezbednost na račun odbijanja stvaranja palestinske države i smanjivanja teritorije, koja je predviđena za nju.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra kada je palestinska grupa upala na jug Izraela, ubila više od 1.400 ljudi i otela oko 230 ljudi. Izrael je odgovorio neprestanim bombardovanjem Pojasa Gaze, u kom je poginulo više od 8.000 ljudi, a zatim i kopnenom operacijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)