PAUZA BI DONELA MOGUĆE OSLOBOĐENJE TALACA Kirbi: Bajden i Netanijahu razgovarali o mogućem humanitarnom primirju

Tanjug

06. 11. 2023. u 22:54

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu razgovarali su o mogućem humanitarnom primirju u ratu Izraela i Hamasa, rekao je večeras predsednik Saveta nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi.

ПАУЗА БИ ДОНЕЛА МОГУЋЕ ОСЛОБОЂЕЊЕ ТАЛАЦА Кирби: Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју

Foto Tanjug/AP

SAD veruju da bi takve pauze pomogle civilima da dođu do bezbednijih lokacija u Gazi, kao i da humanitarna pomoć stigne do civila, a pauza bi donela i moguće oslobađanje talaca, istakao je Kirbi.

- Humanitarno primirje smo razmatrali odmah na početku razgovora, ne na kraju, tako da možete da očekujete da ćemo nastaviti da zagovaramo privremene, lokalne prekide vatre - rekao je portparol NSC, dodajući da SAD i dalje ne podržavaju duži prekid vatre jer bi takav potez koristio Hamasu.

Kako ističe Tajms of Izrael, pod pritiskom da kaže da li je američka diplomatija i dalje efikasna, s obzirom na to da su i Izrael i američki saveznici u regionu odbili da podrže humanitarne pauze, Kirbi odbacuje ovu premisu i napominje da je Izrael u početku odbijao da dozvoli bilo kakvu pomoć u Gazi, pre nego što promenio stav po tom pitanju i odobrio ulazak pomoći iz Egipta nakon "značajnog pritiska SAD".

Kirbi je rekao da je Bajden, takođe, istakao potrebu da se "ekstremistički doseljenici pozovu na odgovornost na Zapadnoj obali", dok se paralelno "smanjuju pretnje od terorističkih grupa koje su aktivne" na toj teritoriji.

Najavljeno je i da će Bajden i Netanijahu još jednom razgovarati i sutra.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)