RAT U IZRAELU: Savet bezbednosti UN zakazao sastanak o izraelskoj operaciji u Gazi (VIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

28. 10. 2023. u 07:01 >> 01:04

RAT u Izraelu ušao je u 22. dan borbe.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Савет безбедности УН заказао састанак о израелској операцији у Гази (ВИДЕО/ФОТО)

Foto IDF

Savet bezbednosti UN zakazao je sastanak o izraelskoj operaciji u Gazi

UAE su zatražili sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa kopnenom operacijom Izraela u Pojasu Gaze, koji je zakazan za ponedeljak, rečeno je za RIA Novosti iz stalne misije Brazila, koja predsedava Savetom bezbednosti.

Palestinski lider pozvao je arapske zemlje da sazovu hitan samit o Gazi

Šef palestinskih vlasti Mahmud Abas pozvao je arapske lidere da sazovu hitan samit kako bi zaustavili izraelsku agresiju na stanovnike pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija VAFA nakon sastanka Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije u Ramali. .

„Predsednik Abas pozvao je arapske lidere da sazovu hitan samit kako bi zaustavili ovu brutalnu agresiju na palestinski narod, rešili regionalne i međunarodne probleme i preduzeli korake da osiguraju da Palestinci mogu da ostanu na svojoj zemlji i okončaju okupaciju svoje države sa glavnim gradom u Jerusalimu“, napominje agencija.

Povećan broj talaca u rukama Hamasa

Broj talaca koje drži Hamas povećan je na 230, saopštio je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, dodajući da je vojska o tome obavestila njihove porodice.

On je napomenuo da taj broj nije konačan jer vojska ispituje nove informacije, kao i da ne uključuje četiri žene koje su nedavno oslobođene.

FOTO:PRINTSKRIN/TVITER

Iran se neće obraćati na upozorenja Amerike

Teheran se neće obazirati na američka upozorenja da se ne meša u izraelsko-palestinski sukob, izjavio je predsednik Irana Ibrahim Raisi.

On je, takođe, odbacio navode da njegova zemlja stoji iza napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, ističući da palestinski pokret ne dobija naređenja iz Teherana.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

IDF gađao položaje Hezbolaha

Izraelski avioni gađali su „nekoliko vojnih ciljeva Hezbolaha“ kao odgovor na napad iz Libana, saopštila je izraelska vojska (VIDEO).

 

Foto: EPA/Depositphotos

 

Galant: Rat će biti dug, udaraćemo sve jače po Hamasu ispod i na zemlji

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je večeras da će rat Izraela sa Hamasom biti dug i da će, što Izrael bude jače pogađao Hamas, biti veće šanse da ta palestinska militantna grupa pristane da oslobodi taoce.

Galant je istakao da Izrael čini sve što može da dođe do oslobađanja talaca koje drži Hamas i da to nije sporedna misija.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

-Tokom poslednjeg dana, napredovali smo u novu fazu rata, rekao je Galant na konferenciji za novinare, navodeći da je pitanje, kako je rekao, "ili mi ili oni".

Galant je istakao da Izraelske odbrambene snage (IDF) trenutno napadaju položaje Hamasa iznad i ispod zemlje, preneo je "Tajms of Izrael".

Galant je istakao da izraelske snage u Gazi dobijaju sve potrebne obavještajne informacije i da je vojna operacija precizna i izuzetno moćna.

Ministar odbrane je rekao da Izrael ne želi da širi rat, ali je dodao „da je spreman ako se neko drugi uključi“.

 

Uzbuna u centralnom Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko gradova u centralnom Izraelu, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu govorio na konferenciji za novinare.

 

Stiže druga borbena grupa aameričkih nosača aviona

Drugi američki nosač aviona USS "Dvajt D. Ajzenhauer" ušao je u Sredozemno more krećući se ka Izraelu, pokazuju podaci o praćenju brodova sa specijalozovanog sajta MarineTraffic.com, prenosi Si-En-En.

Foto Tanjug/AP

 

Netanijahu: Ovo je naš drugi rat za nezavisnost i rat za opstanak

Netanijahu je govoreći na prvoj konferenciji za medije od početka rata istakao da će rat biti „dug i težak, a mi smo spremni. To je naš drugi rat za nezavisnost“, kaže on.

-Borićemo se da odbranimo otadžbinu. Borićemo se i nećemo se povući“, zaklinje se i hoće uništiti neprijatelja „iznad zemlje i ispod zemlje. On naziva rat kao rat „svetlo nad tamom, život nad smrću. Ovo je misija naših života i mog života.” Kaže da se moli za bezbednost izraelskih vojnika i završava: „Zajedno ćemo se boriti i zajedno pobediti.

Foto: Tanjug/AP

Hamas zahteva oslobađanje svih palestinskih zatvorenika

Hamas zahteva oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelske taoce, izjavio je Abu Obeida, portparol vojnog krila palestinskog pokreta.

 

Izraelski čelik krči put kroz Gazu (VIDEO)

Izraelske oklopne kolone upadaju u pojas Gaze, zauzimajući teritoriju u kopnenoj operaciji.

IDF kaže da trupe proširuju svoje prisustvo u severnoj palestinskoj enklavi. Na snimku se vide teški oklopni transporteri, tenkovi Merkava i buldožeri koji izvode inžinjerijske radove.

Na drugom snimku artiljerijska vatra prikriva kretanje kolona tehnike.

Izrael napada Gazu, stvarajući uporište na osvojenim teritorijama.

Foto: Tviter

 

Jednoglasno: Ratni kabinet Izraela za nastavak ofanzive na Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom kopnenih snaga u Gazu protekle noći.

Na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Netanijahu je rekao da su izraelski ratni ciljevi jasni: uništenje vojnih i političkih sposobnosti Hamasa i vraćanje talaca kući.

Netanijahu je istakao da je odluka o započinjanju kopnenog upada doneta jednoglasno, kako od strane ratnog kabineta tako i od bezbednosnog kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

Netanjahu izbegava pitanja o tome da li snosi odgovornost za masakre u Hamasa

Odgovarajući na svoja prva pitanja novinara od masakra u Hamasa 7. oktobra, premijer Benjamin Netanjahu izbegava da odgovori da li snosi odgovornost za smrtonosni napad palestinske terorističke grupe.

On je upitan da li je revizija pravosuđa njegove vlade skrenula pažnju sa rešavanja bezbednosnih izazova, rekavši da zakonski predlozi za slabljenje sudova trenutno nisu na stolu zbog rata.

Premijer takođe brani sporazum iz 2011. o oslobađanju preko 1.000 palestinskih terorističkih zatvorenika u zamenu za zarobljenog vojnika Gilada Šalita, dok negira da je njegova politika ojačala Hamas.

Komandant IDF: Jedino rešenje za uništenje Hamasa je velika kopnena ofanziva

Načelnik generalštaba izraelske vojske (IDF) Herci Halevi rekao je danas da je potrebno da Izrael izvrši veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze kako bi se porazio Hamas i izvukli oteti taoci iz zarobljeništva.

Foto Tanjug/AP

 

 

Gutereš: Iznenađen sam eskalacijom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da je iznenađen velikim vazdušnim napadima na Gazu prethodne noći i prekidom komunikacija širom opkoljenog Pojasa Gaze.

Gutereš je naveo na društvenoj platformi X (Tviter) da se ranije osetio ohrabrenim zbog očigledno sve većeg konsenzusa zbog prekida vatre iz humanitarnih razloga.

 

IDF nastavlja borbe u Gazi, pogođeno nekoliko požaja Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas nastavile kopnene operacije u Pojasu Gaze, gađajući nekoliko Hamasovih operativaca i položaja.

IDF je naveo da su tokom operacija, koje su počele u petak uveče, trupe napale terorističke ćelije Hamasa koje su pokušavale da izvedu protivtenkovske i minobacačke napade, objavio je "Tajms ov Izrael".

Foto Tanjug/AP

Pored toga, izraelske snage su usmerile borbeni helikopter da izvrši napad na zgradu u Pojasu Gaze u kojoj se okupio izvestan broj pripadnika Hamasa, saopštio je IDF.

Izraelska vojska je objavila seriju snimaka koji prikazuju snage koje deluju unutar Gaze.


Izrael povlači diplomate iz Turske

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen saopštio je da je naložio svim izraelskim diplomatama, koji se nalaze u Turskoj, da se vrate u domovinu zbog „oštrih izjava“ koje dolaze iz te zemlje na račun vojne ofanzive protiv Hamasa.

 

Pogođeni gradovi Kirjat Ono i Holon

Rakete lansirane iz Pojasa Gaze pale su u centralne gradove Kirijat Ono i Holon. Hitna pomoć, Magen David Adom, kaže da njeni lekari kreću na lice mesta kako bi proverili da li ima povređenih. Slike iz Kiriat Ono pokazuju dim koji se diže iz komšiluka, Trenutno nema izveštaja o povređenima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Sve više izgelda za rat sa Hezbolahom

Načelnik izraelskog generalštaba kaže da su oružane snage stavljene u stanje visoke pripravnosti duž severne izraelske granice.

Foto IDF

 

Netanijahu sa porodicama otetih

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu sastao se danas sa porodicama talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra prilikom upada na jug Izraela.

Posle Netanijahua, sa porodicama će se sutra sastati i ministar odbrane Izraela Joav Galant, preneo je Tajms of Izrael.

Foto: Tanjug/AP

Netanihaju će održati konferenciju za novinare u 19.30 časova i govoriće o ratu protiv Hamasa, što će biti prvi put da odgovara na pitanja o ratu protiv Hamasa od 7. oktobra.

 

Vazdušna uzbuna nad Tel Avivom

Sirene za vazdušni napad ponovo su se oglasile u Tel Avivu, kao i u centralnom Izraelu, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

-Sirene su se oglasile u gradu Tel Avivu i u centralnom Izraelu, navodi se u saopštenju IDF-a na svom Telegram kanalu.

Foto: EPA

Otkrivena mesta lansiranja raketa iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su otkrile nekoliko lansiranja sa libanske teritorije prema Izraelu i da su uzvratile.

-Pre izvesnog vremena otkriveno je nekoliko lansiranja sa libanske teritorije u pravcu severnog dela Izraela u oblasti (naselje – prim.) Zarit, navodi se u saopštenju ID na svom Telegram kanalu. Izraelska vojska je dodala da je uzvraćala vatru na mesta lansiranja.

 

Uništena izraelska radarska stanica

Za napad na izraelsku bazu u arhipelagu Dahalak na ulazu u Crveno more koje pripada Eritreji, a u kojoj je poginuo izraelski oficir i dalje nije niko preuzeo odgovornost.

Lokalni izvori tvrde da je napad najverovatnije izvela grupacije Ansar Alah koja pripada jemenskim Hutima.

Foto: Printscreen/Jutjub

Na meti napada bio je osmatrački radar na planini Soira koji je postavljen na visini od 3018 metara i iz koje se kontroliše kompltan vazdušni i pomorski saobraćaj na celom Crvenom moru i kontroliše moreuz Bab al-Mandab.

Lokalni izvori tvrde da je meta napada bila i pomorsko-vazduhoplovna baza.

Sa porastom sukoba u Palestini i povećanjem tenzija u regionu, razmjeri bitaka i požara rat se polako širi regionom. Višeslojni rat čije će posledice očigledno biti veoma neprijatne za Ameriku, Izrael i Zapad!

Hamas: Podržali bismo posredovanje Rusije u rešavanju sukoba sa Izraelom

Palestinski Hamas podržao bi posredovanje Rusije prilikom rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, međutim, Izrael ne želi da se saglasi sa tim jer prati isključivo stavove SAD, izjavio je član upravnog odbora i šef Odeljenja za spoljne odnose Hamasa Musa Abu Marzuk.

Foto: AP Photo/Adel Hana

Raketa iz Gaze pogodila kuću u Beršebi

Raketa je pogodila kuću u gradu Beršeba na jugu zemlje, uzrokujući štetu, ali povređenih nije bilo. Porodica nije bila kod kuće kada je raketa udarila, jer je kuća u toku renoviranja. U saopštenju, policija kaže da su saperi na licu mesta kako bi prikupili ostatke rakete „kako bi se uklonila dodatna opasnost za javnost“, dok Izraelce poziva da se drže dalje od lica mesta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Hagari pozvao Palestince da se što pre premeste na jug Pojasa Gaze

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izdao je danas molbu stanovnicima severa Pojasa Gaze da se odmah premeste na jug, preneo je BBC.

Foto: Tanjug/AP

 

Galant: Počela je nova faza rata, ofanziva na Gazu ne staje

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je „počela nova faza vojnih dejstava“ i da će se ona „nastaviti do dobijanja daljih naređenja“.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

 

Iranska agencija: Pet hiljada američkih vojnika uključeno u izraelsku kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

Pet hiljada američkih vojnika učestvovalo je u kopnenoj operaciji koju je Izrael započeo u petak u Pojasu Gaze, navodi iranska državna agencija Tasnim, pozivajući se na izvore iz obaveštajnog sektora te države.

Član rukovodstva Hamasa u inostranstvu Ali Baraka izjavio je da je pokušaj kopnene operacije Izraela iz tri pravca u Pojas Gaze propao, a da je izraelska vojska doživela velike gubitke.

- U informaciji od izvora u službama bezbednosti Irana, novinarima agencije Tasnim rečeno je da je oko pet hiljada američkih vojnika učestvovalo u izraelskoj kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze u noći između petka i subote - piše iranska agencija.

Tasnim navodi, pozivajući se na druge obaveštene izvore, da je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju u kojoj su učestvovale njene tri divizije, ali i nekoliko brigada američke vojske.

Prema informacijama iranske agencije, izraelska vojska sada pokušava da podeli Pojas Gaze na dve ili tri zone, a da zatim pređe u sledeću fazu, računajući da će na ovaj način prekinuti veze palestinskih snaga.

Foto: Shutterstock

 

 

Mask: Starlink će pomoći humanitarnim organizacijama u Gazi


Američki satelitski komunikacioni sistem Starlink "pomoći će u komunikacijama međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi", objavio je na platformi X (Tviter) vlasnik te mreže Ilon Mask.

Ovo je bio Maskov odogovor na izjavu kongresmena Aleksandrije Okasio-Kortez, da je gašenje komunikacija u Gazi "neprihvatljivo", preneo je "Tajms of Izrael".

Humanitarne grupe su rekle da ne mogu da komuniciraju sa svojim timovima u Pojasu Gaze nakon što je nestao telefonski i internet signal tokom izraelskog bombardovanja.

Starlink je jedno vreme korišćen i u Ukrajini tokom napada Rusije.

Direktorka Maskove društvene platforme X Linda Jakarino rekla je da je ta platforma uklonila nekoliko stotina Hamasovih naloga i nekoliko hiljada sadržaja od početka napada militantne grupe na Izrael.

 

 

Hamas:Spremni da oslobodimo civilne taoce, izraelski vojnici samo u razmeni

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika sa Izraelom, izjavio je za RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata.

On je pojasnio da Hamas taoce deli u dve kategorije: jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika.

- Zarobili smo na stotine vojnog osoblja - dodao je Marzuk.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut do tada nezabeleženom raketnom napadu iz pojasa Gaze u okviru operacije "Poplava Al-Aksa" koju je najavilo vojno krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas. 

Nakon toga, militanti su ušli u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce.

U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući 300 vojnika, a više od 5 hiljada je ranjeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj žrtava u ovim napadima na palestinsku enklavu, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, premašio je 7.300  ljudi, a preko 18.000 je povređeno.

 

 

Erdogan pozvao Izrael da zaustavi napade na Gazu i okonča "stanje ludila"

 Nakon noćašnjih intenziviranih izraelskih udara na Pojas Gaze, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Izrael da prekine aktivne napade i okonča "stanje ludila".

- Neprekidno rastuća intenzivirana izraelska bombardovanja Pojasa Gaze ponovo su ciljala žene, decu i nevine civile, produbljujući tekuću humanitarnu krizu - objavio je Erdogan na svom Iks (Tviter) nalogu, prenela je agencija Anadolija.

Erdogan je zatražio od turske nacije da se pridruži "velikom palestinskom okupljanju", mitingu na aerodromu Ataturk u Istanbulu, zakazanom za danas po podne, kako bi se demonstrirala podrška Palestincima i na kojem se očekuje da će se predsednik obratiti okupljenima.

Najmanje 7.326 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima, a prema zvaničnim podacima, oko 70 odsto palestinskih žrtava su žene i deca.

 

 

Izraelska vojska saopštila da je ubila mornaričkog komandanta Hamasa


Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da u vazdušnom napadu tokom noći ubile komandanta pomorskih snaga Hamasa u gradu Gazi, Rateba Abu Sahibana.

IDF navodi da je Sahiban planirao i komandovao pokušajem infiltracije Hamasa preko mora 24. oktobra, koji su sprečile snage izraelske mornarice, prenosi "Tajms of Izrael".

Vojska Izraela je objavila snimak koji prikazuje noćašnji vazdušni udar.

Prethodno je izraelsko vojska saopštila da je noćas u vazdušnom napadu ubijen komandant Hamasovih vazduhoplovnih snaga Isam Abu Rukbeh.

 

Izraelska vojska objavila snimke kopnene akcije u Gazi, prodor dublji od ranijih


Izraelska vojska je objavila snimke svojih kopnenih snaga, koje uključuju pešadijske trupe, borbene inženjerijske snage i tenkove, kako dejstvuju u Pojasu Gaze tokom noći i jutros.

Te snage su još uvek u Gazi u ovom času, i prodiru dublje u teritoriju pod upravom Hamasa, od ranijih ograničenih upada, prenosi "Tajms of Izrael".

Ranije je izraelska vojska saopštila da će pešadija, inženjerija i tenkovi ostati stacionirani unutar Pojasa Gaze u ovom trenutku, dok kopnena operacija traje.

Izraelska vojska je saopštila i da je oko 100 njihovih aviona noćas pogodilo 150 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, u najjačem bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra.

 

 

Najjači vazdušni udari Izraela na Pojas Gaze od početka sukoba


Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 100 njihovih aviona noćas pogodilo 150 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, u najjačem bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra.

Stanovnici Pojasa Gaze rekli su da je noćas na tri lokacije došlo do sukoba sa izraelskim oklopnim snagama i pešadijom, prenosi Gardijan.

Prema njihovim rečima, najteži sukobi su na severu Pojasa Gaze, u oblasti Bejt Lahije i Bejt Hanuna.

Pošto su internet i signal mobilne telefonije u Pojasu Gaze od sinoć gotovo potpuno u prekidu, informacije o situaciji u toj palestinskoj enklavi sa oko 2,3 miliona stanovnika su oskudne. 

Međutim, na snimcima načinjenim iz Izraela i Egipta, vide se eksplozije izazvane vazdušnim udarima i artiljerijom, koje su nebo obojile u narandžastu boju, navodi "Gardijan".

 

 

Policija zabranila protest ispred Netanjahuove rezidencije

 


 Izraelska policija je saopštila da neće dozvoliti da se večeras ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua održi protest.

Policija je zapretila da će rasturiti svaki takav skup, jer "ne dozvoljava demonstracije o političkim ili bezbednosnim pitanjima tokom rata", prenosi "Tajms of Izrael".

Izvor iz policije je saopštio da bi protest, najavljen zbog propusta izraelskih vlasti, koji su omogućili napade Hamasa 7. oktobra, možda i mogao da dobije dozvolu za održavanje da je prijavljen kao "tiho bdenje".

Prema lokalnim propisima u Cezareji, gde se nalazi rezidencija premijera Netanjahua, dozvoljena su velika okupljanja, ali za vreme ratnog stanja policija može da ih zabrani, sa obrazloženjem da ne raspolaže ljudstvom za njihovo obezbeđenje, prenosi list "Haarec".

Dok je više visokih izraelskih zvaničnika saopštilo poslednjih nedelja da preuzima odgovornost za ogroman neuspeh vlasti, koji je omogućio hiljadama pripadnika palestinskog militantnog pokreta Hamas da u prekograničnom napadu iz Pojasa Gaze, ubije 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzme najmanje 233 taoca, Netanjahu je odbio da to jasno učini.

Izraelski premijer je rekao da će posle rata "svi morati da daju odgovore".

 

 

Izraelska vojska izvela napad na položaj Hezbolaha u Libanu


Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su noćas izvele vazdušni napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na rakete koje su juče ispaljene na Izrael.

Rakete su bile usmerene na položaj IDF na Golanskoj visoravni, ali su pale u Siriju, prenosi "Tajms of Izrael".

Šiitska militantna grupa Hezbolah iz Libana povremeno izvodi raketne napade na Izrael od 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela raketni napad na jug Izraela, a potom izvela kopneni upad. Izrael je odgovorio udarima po Pojasu Gaze i blokadom te palestinske enklave.

Foto Tanjug/AP

 


 

 

Izrael odbacio poziv na prekid vatre u Gazi


 Izrael obacuje poziv na prekid vatre, poručio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se poziva na uspostavljanje "humanitarnog primirja".

- Izrael namerava da eliminiše Hamas baš kao što je svet delovao protiv nacista i ISIS-a -rekao je Koen, prenosi portal ynet.

Izraelski i palestinski mediji javljaju da su u toku borbe u Pojasu Gaze, nakon što je izraelska vojska ušla u tu oblast.

 

 

Ostin i Galant razgovarali o izraelskim operacijama u Gazi

Ministri odbrane SAD i Izraela Lojd Ostin i Joav Galant razgovarali su telefonom o izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze, saopštio je Pentagon.

Lojd Ostin je naglasio "važnost zaštite civila tokom operacija Izraelskih odbrambenih snaga i fokusiranja na hitnost isporuke humanitarne pomoći za civile u Gazi", navedeno je u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je Ostin naglasio i potrebu da Hamas oslobodi sve taoce. 

(Times of Israel)

Nebenzja: Izrael i Hamas da poslušaju poziv GS UN na hitan prekid vatre

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja zatražio je od Izraela i Hamasa da poslušaju Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija koja je pozvala na "hitan prekid vatre".

Prema njegovim rečima, prevladao je glas ujedinjenog arapskog sveta i "svih razumnih članova međunarodne zajednice", prenosi RIA. "Sada su obe strane dužne da ga saslušaju.

Pre svega, reč je o momentalnom primirju, koje bi trebalo da dovede do okončanja nasilja. Ovo je posebno važno u svetlu pristiglih informacija o početku kopnenih vojnih operacija u Pojasu Gaze", rekao je Nebenzja.

(RIA, Tanjug)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)