BAJDEN O RATU U IZRAELU: Nema povratka na staro, moraju da se formiraju dve države

P. Z. S. / timesofisrael.com

25. 10. 2023. u 22:21

AMERIČKI predsednik Džo Bajden poručio je da „nema povratka na status kvo kakav je bio 6. oktobra.

БАЈДЕН О РАТУ У ИЗРАЕЛУ: Нема повратка на старо, морају да се формирају две државе

FOTO: Tanjug/AP

-To znači da se osigura da Hamas više ne može da teroriše Izrael i da koristi palestinske civile kao živi štit. To takođe znači da kada se ova kriza završi, mora da postoji vizija šta sledi, a po našem mišljenju to mora biti rešenje dve države, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom. Bajden ukazuje da je predložio odlaganje kopnene operacije kako bi se obezbedilo oslobađanje još talaca, ali insistira da to nije bila direktiva. -Ono što sam mu nagovestio je da, ako je to moguće, da bezbedno izvuče ove ljude, to treba da uradi. To je njegova odluka. Nisam to zahtevao. Ukazao sam mu da ako je to stvarno, to treba da se uradi, rekao je Bajden i dodao da su taoci „u opasnosti“.

-Izrael ima pravo, a ja bih dodao i odgovornost da odgovori na pokolj našeg naroda. I obezbedićemo da Izrael ima ono što mu je potrebno da se odbrani od ovih terorista, to je garancija, rekao je Bajden.

Što se tiče potencijala za širu regionalnu eskalaciju, Bajden kaže: „Imamo trupe u regionu od 11. septembra da krenu na ISIS... u regionu, nemaju nikakve veze sa Izraelom. Moje upozorenje ajatolahu je bilo da ako nastave da se kreću protiv tih trupa, mi ćemo odgovoriti i on treba da bude spreman. To nema nikakve veze sa Izraelom.”

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)