BLISKI ISTOK SPREMAN DA PROKLJUČA: Počelo prebacivanje američkih raketnih sistema Patriot i THAAD

Novosti online

25. 10. 2023. u 18:00

PET velikih transportnih aviona C-17 Globemaster sa identičnim kodom A100 7B 297 poletelo je iz vazduhoplovne baze Fort Liberti (Breg) i uputili su se prema Evropi.

БЛИСКИ ИСТОК СПРЕМАН ДА ПРОКЉУЧА: Почело пребацивање америчких ракетних система Patriot и THAAD

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Pretpostavka je da su letelice namenjene Bliskom istoku gde SAD trenutno vrše raspoređivanje značajno vazduhoplovnih i borbenih sredstava.

Već sada je pretpostavka da letelica ne prevozi vojnike, nego borbenu tehniko pre svega sredstva za protivraketnu odbranu Patriot i Thad, čije raspoređivanje je već najavljeno u Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemljama gde SAD imaju veliko vojno prisustvo i baze.

Kako je saopštio Pentagon tehnika koja se šalje na Bliski istok dolaze iz sledećih baza: Fort Blisa u Teksasu, Fort Liberti u Severnoj Karolini i Fort Sil u Oklahomi.

U pitanju su jednice: 11 artiljerijsko raketna brigada PVO Fort Blis (PRO Patriot), 108. artiljerijsko-raketna brigada iz Fort Liberiti (PRO Patriot) i 31. artiljerijsko raketne brigade PVO iz baze Fort Sil (THAAD).

U pitanju je tehnika za protivraketnu odbranu baterije Patriot i Terminal High Altitude Area Defense THAAD.

Prebacivanje je usledilo posle serije od nekoliko desetina napada dronovima i raketama na američke baze u Iraku i Siriji, za šta Pentagon optužuje iranske milicije u tim zemljama kojima upravlja Teheran.

Brigadni general Pat Rajder, glavni portparol Pentagona nije želeo da kaže koliko je vojnika raspoređeno u jedinicama protivvazdušne odbrane niti da navede njihova konkretna odredišta. Rekao je da THAAD baterija dolazi iz Fort Blisa, a bataljoni Patriot će doći iz Fort Liberti i Fort Blis.

Više od 2.000 američkih vojnika takođe je dobilo naređenja za raspoređivanje od strane ministra odbrane Lojda Ostina kao još jedna demonstracija podrške Izraelu, koji je objavio rat Hamasu.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)