BIVŠI ŠEF CIA: Izraelska kopnena ofanziva bila bi kao Mogadiš na steroidima

Novosti online

19. 10. 2023. u 22:50

KOPNENA ofanziva izraelskih snaga u pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, smatra penzionisani general i bivši šef CIA Dejvid Petreus, koji je služio i u Iraku i u Avganistanu.

БИВШИ ШЕФ ЦИА: Израелска копнена офанзива била би као Могадиш на стероидима

Foto Tanjug/AP

On je za podkast "Politika", pod nazivom "Pauer plej", rekao da bi sprovođenje kampanje kopnene invazije "veoma brzo mogao da postane Mogadiš na steroidima".

Aludirajući na incident iz 1993. godine u kojem su tri američka helikoptera "blek houk" oborena u glavnom gradu Somalije, nakon čega su izbile krvave borbe dok su se američke snage borile da spasu preživele, Petreus je rekao da bi se i IDF suočio sa sličnim scenariom ako bi se sa protivnikom suočio unutar neprijateljske teritorije.

"Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što je bio u tom užasnom, varvarskom, neizrecivom napadu, onda ćete videti bombaše samoubice, improvizovane eksplozivne naprave, biće tu i zasede, zamke i urbano okruženje. Ne može biti izazovnije", rekao je on.

Petreus je rekao da bi njegovo lično iskustvo vođenja armija angažovanih u brutalnim kampanjama protiv pobunjenika trebalo da posluži kao upozorenje za izraelske snage ako nastave sa kopnenom invazijom.

"Teško mi je da zamislim teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam komandovao snagama u brojnim velikim urbanim operacijama- Protivpobunjenici se ne dobijaju za godinu ili dve. Obično je potrebna decenija ili više, kao što smo videli u Iraku i kao što smo videli u Avganistanu", rekao je Petreus.

Penzionisani general rekao je i da je Izraelu potreban plan za obnovu Gaze i jačanje upravljanja u regionu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)