PARIZ STRAHUJE OD UVOZA KONFLIKTA: U Francuskoj se uvećao broj antisemitskih napada, dronovi lete nad školskim dvorištima

Francuska se pribojava prenosa sukoba Izraelaca i Palestinaca na njeno tle.

ПАРИЗ СТРАХУЈЕ ОД УВОЗА КОНФЛИКТА: У Француској се увећао број антисемитских напада, дронови лете над школским двориштима

Foto: Tanjug/AP Photo

U Francuskoj, naime, živi najveća kolonija muslimana i Jevreja u Evropi, u isti mah. Dovoljna je samo varnica, pa da se dve zajednice dovedu u stanje netrpeljivosti. Zbog toga su, između ostalog, i zabranjene propalestinske manifestacije u Parizu, Lionu i drugim mestima.

Vlasti insistiraju na sekularnom karakteru države.

- Potrebni su nam jedinstvo i nacionalna kohezija – poručio je portparol Vlade Olivije Veran i pozvao da se "ne uvozi konflikt".

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je istakao da 10.000 policajaca trenutno štiti 500 ustanova koje pripadaju jevrejskoj zajednici u Francuskoj. Od subote, kada je izvršen teroristički napad Hamasa na izraelsku teritoriju, u Francuskoj je zabeleženo pedesetak antisemitskih akata, od kojih su, prema rečima rečima ministra unutrašnjih poslova, neki bili "naročito teški".

Bilo je ispisanih grafita, izrečenih uvreda, ali i pretećih pisama, pa čak i dronova s kamerama koji su leteli iznad školskih dvorišta. Istovremeno, preko interneta je zabeleženo više od hiljadu neprimerenih reakcija koje su signalizirane vlastima.

Francuske vlasti su se odlučile na nultu toleranciju. Ministar pravosuđa Erik Dipon Moreti uputio je pismo svim sudovima da postupaju čvsto i odlučno na svaki pokušaj glorifikovanja terorizma. Bilo je već 16 hapšenja, a tri osobe su izbačene iz Francuske.

Na meti istražnih organa, zbog "apologije terorizma", je i Nova antikapitalistička partija Francuske posle reakcija na napad Hamasa protiv Izraela u subotu, kada su između ostalog istakli da je "ofanziva na strani odbrane".

Prema francuskim zakonima, veličanje terorizma kažnjivo je sa pet godina zatvora, odnosno sa sedam, ukoliko to preraste u podsticanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu