ŠOLC: Stop za Hamas

A. V. V.

13. 10. 2023. u 11:29

UZ osude krvoprolića i pozive na prekid rata, pojedine zemlje sveta zauzimaju i svoje pozicije u vezi sa sukobom. Nemačka je među najodlučnijima da zabrani delovanje Hamasa na svojoj teritoriji. Nemački kancelar Olaf Šolc je kritikovao i Iran zbog podrške Hamasu i poručio da će raditi sa regionalnim silama kako bi pokušao da zaustavi dalje širenje nasilja, dodavši da je u bliskom kontaktu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

ШОЛЦ: Стоп за Хамас

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

S druge stranem, predsednik Irana Ebrahim Raisi i njegov sirijski kolega Bašar el Asad pozvali su islamske zemlje da postignu jedinstven stav po pitanju podrške Palestincima i "zaustavljanja zločina cionističkog režima nad potlačenim palestinskim narodom". Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, u prvom telefonskom razgovoru od dogovora između Teherana i Rijada o obnavljanju bilateralnih odnosa, razgovarali su o "potrebi da se okončaju ratni zločini protiv Palestine", uz posredstvo Kine.

I 22 članice Arapske lige pozvale su na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. U saopštenju se osuđuje ubijanje civila sa obe strane i poziva se na oslobađanje svih zatočenika koje drže Izrael ili Palestinci. Ministri su pozvali Izrael da prekine opsadu Gaze i da dozvoli isporuku humanitarne pomoć Palestincima u enklavi.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije okarakterisalo je napad Hamasa na Izrael kao terorizam. Portparol MIP Arindam Bagči je, istovremeno, ponovio da Indija podržava nezavisnost Palestine.

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je premijera Izraela, rekavši da Benjamin Netanijahu nije bio spreman za napad:

- Moraju to da isprave, jer se bore sa potencijalno velikom silom. Potencijalno se bore protiv Irana. Ne mogu da se igraju, moraju da ojačaju - poručio je Tramp i dodao da su pripadnici Hamasa "opaki".

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa kaže da je njegova zemlja spremna da pomogne u posredovanju u sukobu i poziva na hitno i bezuslovno otvaranje humanitarnih koridora za pomoć unesrećenima.

Šefovi diplomatija Zajednice nezavisnih država (ZND) zalažu se za pregovore Izraela i Palestinaca i prekid vatre, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova ZND u Biškeku, u Kirgistanu. On je istakao da su razgovarali i da je neophodno odmah prekinuti taj sukob, poštovati međunarodno humanitarno pravo, sprečiti manifestacije terorističkih akcija, neselektivnu upotrebu sile, od čega već stradaju civili na obe strane u velikom broju.

Milanović: Izrael izgubio moje simpatije

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović izjavio je da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog bombardovanja Gaze, posle napada Hamasa na tu zemlju u subotu. "Pravo na odbranu ne uključuje pravo na osvetu i ubistvo civila", rekao je Milanović.

Pelegova odgovorila Komšiću

AMBASADORKA Izraela u BiH Galit Peleg izjavila je da "ovo nije borba samo Izraela, već čitave međunarodne zajednice". Komentarišući što ju je Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, nazvao "budalom", ona je rekla: "Hvala mu na komplimentima, da sam budala i da sam izmanipulisana. Znam da nisam ni budala ni izmanipulisana", zaključila je Pelegova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!