ŠVEDSKA U STRAHU: Donosi se novi krivični zakon protiv bandi koje haraju

Tanjug

13. 10. 2023. u 11:50

LIDERI švedskih stranaka odlučili su, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da ubrzaju donošenje zakona koji se tiču rastućeg nasilja bandi u toj zemlji.

ШВЕДСКА У СТРАХУ: Доноси се нови кривични закон против банди које харају

FOTO: EPA

Iako je policija sprečila oko 30 pucnjava i eksplozija u vezi sa bandama u poslednjih 30 dana, u Švedskoj se gotovo svakodnevno pojavljuju izveštaji o pucnjavi, paljevinama i smrtnim slučajevima u koji su umešane bande, posebno u Stokholmu i Upsali, rekao je premijer Švedske Ulg Kristerson na konferenciji za novinare, prenosi Euraktiv.

Dodao je da pucnjave i eksplozije poredi sa domaćim teroristima i da za to postoje razlozi.

- Kriminalne mreže unose strah i teror u društvo. Njihovo nasilje pogađa potpuno nevine ljude - rekao je Kristerson, dodavši da je od parlamentarnih stranaka zatraženo da učestvuju u ubrzanju procena donošenja zakona iz te oblasti – zakon o zonama privremene pretrage i zakon o zabrani boravka.

Predlog zakona o zonama privremene pretrage, koji treba da stupi na snagu 1. marta 2024. godine, odnosi se na zone u kojima policija može da pretresa svakoga, iako ne postoji sumnja da je počinio krivično delo.

Zakonom o zabrani boravka biće omogućena zabrana licu da boravi na određenom mestu određeno vreme.

Predviđene su i strože kazne za prekršaje u vezi sa oružjem i krijumčarenjem oružja, kao i strože kazne u vezi sa dozvolama za upotrebu eksploziva.

- Bande pronalaze nove načine da šokiraju. Mala deca su ubijena, majke su na meti, a članovi porodica napadnuti - rekla je zamenica premijera Švedske Eba Buš.

Sa druge strane, bivša premijerka i liderka socijaldemokrata Magdalena Anderson, između ostalih, smatra da su napori vlade nedovoljni, prenosi Tanjug.

- Bilo je dobro što smo imali sastanak, ali sam duboko razočarana što vlada nije mogla da predstavi nove mere - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!