RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost proglašena u pet oblasti na teritoriji Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 10. 2023. u 07:20 >> 00:43

RAT u Ukrajini - 594. dan. Situacija u Avdejevki se promenila poslednjih dana, sada se ukrajinske snage povlače. Ruska vojska napreduje sa dve strane i pravi uporišta na severu i jugu naselja. Takođe su poboljšani položaji ruskih snaga na prednjem delu donjeckog i kupjanskog pravca.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност проглашена у пет области на територији Украјине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

PODOLjAK OKRIVIO ZAPAD:  Ukrajinska vojska nije ostvarila cilj zbog kašnjenja isporuke naoružanja

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak optužio je Zapad da zbog kašnjenja isporuka naoružanja ukrajinska vojska nije uspela da ostvari uspeh.

- Sve se sporo odvijalo, radilo se na logistici, mnogo toga se usklađivalo i tada se napravio zaostatak sa rokovima isporuke - rekao je on.

Podoljak je kazao i da je bio dogovor da određene količine naoružanja budu isporučene u roku od tri nedelje, a zapravo je to oružje stiglo tek nakon dva-tri meseca.

Podoljak, međutim, nije objasnio zbog čega se Kijev pri takvom zaostatku uopšte odlučio za pokretanje kontraofanzive.

 

Vazdušna opasnost proglašena u pet oblasti na teritoriji Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u pet oblasti na teritoriji Ukrajine, saopštilo je tamošnje Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za uzbunu oglasile su se u 20.42 po lokalnom vremenu u Odeskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

  • Oružane snage Rusije likvidirale su gotovo 105 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu;
  • Oružane snage Rusije su napadima borbene avijacije uništile ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Avdejevke, Belogorovke, Kurdjumovke i Marjinke;
  • Oružane snage Rusije odbile su sedam kontranapada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela šest raketa "hajmars" i uništila 39 ukrajinskih dronova;
  • Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu odbile dva napada borbenih aviona ukrajinske vojske na području Rabotina;
  • Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu;
  • Oružane snage Rusije odbile su na donjeckom pravcu tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 340 vojnika;
  • Oružane snage Rusije uništile su skladišta avijacionog naoružanja Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti;
  • Oružane snage Rusije gađale su ukrajinsku vojsku na području Urožajnog i Novomihajlovke, protivnik je na južnodonjeckom pravcu izgubio gotovo 165 vojnika;
  • Oružane snage Rusije uništile su stanicu za radioelektronsku borbu i skladište municije na području grada Berislava u Hersonskoj oblasti;
  • Na području grada Izmaila u Odeskoj oblasti uništeno je skladište vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine;
  • Na području naselja Solončaki u Nikolajevskoj oblasti uništen je hangar sa desantnim čamcima Oružanih snaga Ukrajine.

U Nikolajevu odjeknula eksplozija

U Nikolajevu na jugu Ukrajine odjeknula je eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.

- Eksplozija u Nikolajevu. Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je posle nje. Vazdušne snage upozorile su na raketnu opasnost za južne oblasti - saopštio je portal „Klimenko tajm“.

Danska i Češka šalju vojnu tehniku

Danska i Češka poslaće vojnu tehniku Oružanim snagama Ukrajine iz čeških fabrika i skladišta, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

- Ovo je značajna donacija tehnike koja je veoma tražena u Ukrajini - rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Kako se navodi u saopštenju danskog Ministarstva odbrane, narednih meseci, Danska i Češka će isporučiti ukrajinskim snagama borbena vozila pešadije, tenkove, teško naoružanje i druge vrste naoružanja sa proizvodnih linija i skladišta u Češkoj.

Prema saopštenju, Češka namerava da u prvoj partiji isporuči oko 50 borbenih vozila pešadije i tenkova, opremu za elektronsko ratovanje i artiljerijsku municiju. Napominje se da će među isporučenim sistemima biti moderno češko naoružanje.

Osim toga, zemlje nameravaju da isporuče sedam hiljada komada protivtenkovskog oružja i „značajan broj“ protivdronskih sistema, dodaje se u saopštenju.

Granatirani pogranični delovi Belgoroda

Ukrajinske snage su tokom protekla 24 časa napadale pogranične delove Belgorodske oblasti sa devet dronova-kamikaza, a takođe je sa dronova bačeno 13 ekplozivnih naprava, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinci zabrinuti za snabdevanje oružjem zbog sukoba na Bliskom istoku

Načelnik Glavne uprave vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je za „Ukrajinsku pravdu“ da bi dugotrajni sukob na Bliskom istoku mogao negativno da utiče na obime isporuka oružja saveznika Kijeva ukrajinskoj vojsci.

On je istakao da, ako se obrati pažnja na geografiju regionalnih sukoba i razvoj događaja, svet se „prilično brzo kreće ka globalnom ratu“.

"Dnjepar" sprečio pokušaj desanta

Pripadnici grupe „Dnjepar“ ruskih Oružanih snaga sprečili su pokušaj desanta ukrajinske vojske na ostrvo Veliki Potemkin na ušću Dnjepra.

Tom prilikom uništena su dva čamca u kojima se nalazilo 11 vojnika, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Oštećena škola u granatiranju

Oružane snage Ukrajine granatirale su tokom noći teritoriju Jasinovatskog okruga Donjecke Narodne Republike, oštećena je škola. Takođe je porušen most na auto-putu koji vodi ka Gorlovki, saopštio je načelnik okruga Dmitrij Ševčenko na svom Telegramu.

Ukrajina u septembru smanjila isporuke žita

Ukrajina je u septembru smanjila isporuke žita na svetska tržišta 2,3 puta na godišnjem nivou, usled čega su njeni prihodi od ove vrste izvoza pali 2,8 puta, proizlazi iz proračuna Sputnjika na osnovu podataka ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede i carine.

Ranije je agencija izračunala da su u julu, nakon prestanka važenja prehrambenog sporazuma, isporuke kukuruza, pšenice i ječma iz Ukrajine momentalno opale za 38 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, a u avgustu za još 2 odsto.

Pad obima izvoza pojačan je u septembru: isporuke žita su u poređenju sa avgustom smanjene za 10 odsto, odnosno na 2 miliona tona.

Antonov: SAD može lako da postigne rešenje oružanog sukoba

SAD mogu lako i brzo da postignu rešenje oružanog sukoba u Ukrajini zaustavljanjem isporuka vojne pomoći Kijevu, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući novi paket američke vojne pomoći u iznosu od 200 miliona dolara.

Prema njegovom mišljenju, SAD se i dalje oslanjaju na vojno rešenje ukrajinske krize, kao i na pokušaje iscrpljivanja Rusije. Međutim, kako je naglasio, novi paket pomoći Ukrajini neće rešiti probleme koje je postavio Vašington.

Artiljerija uništila dve haubice

Artiljerija grupe snaga „Zapad“ uništila je dve haubice 2S1 „gvozdika“ i američku haubicu M777 ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

On je dodao da su lovci Su-34 izveli sedam napada na privremene baze jedinica 14. i 41. mehanizovane brigade kod naselja Pesčano i Petropavlovka.

Tri osobe poginule u napadu drona

Tri osobe su poginule, od kojih je jedno dete, kada su krhotine drona pale na kuću kod Belgoroda, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da su u napadu dve osobe povređene. One se nalaze u teškom stanju i lekari im pružaju neophodnu pomoć.

Sistemi PVO oborili su tokom noći ukrajinsku bespilotnu letelicu koja se kretala ka Belgorodu. Dron je pao na privatnu kuću koja se zapalila.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu