POMOĆ PALESTINI POSVAĐALA UNIJU: Hoće li EU nastaviti da pomaže narodu u Gazi?

EU insistira na traženju mira i stabilnosti na Bliskom istoku po principu "dve države" i nastaviće da pruža finansijsku pomoć Palestini, uključujući pružanje humanitarne podrške za sprovođenje razvojnih programa.

ПОМОЋ ПАЛЕСТИНИ ПОСВАЂАЛА УНИЈУ: Хоће ли ЕУ наставити да помаже народу у Гази?

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

Ovo je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, čime je demantovao informaciju da Nemačka namerava da otkaže podršku palestinskim vlastima.

- Nemački ministar je jasno rekao da će oni nastaviti da pružaju takvu pomoć. Jedan deo naše zajedničke deklaracije ukazuje na značaj humanitarne razvojne pomoći. Već je pojašnjeno da neće biti obustave plaćanja u finansiranju Palestine od Evropske komisije – rekao je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU sa Savetom za saradnju zemalja Persijskog zaliva u gradu Muskat u Omanu.

Prema njegovim rečima, u Omanu su učesnici sastanka EU i Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva usaglasili zajedničku deklaraciju koja posebno sadrži osudu nasilja i poziv na zaštitu civilnog stanovništva i oslobađanje talaca.

Inače, pomoć koju EU redovno šalje Palestini isprečila se u ovoj eksplozivnoj situaciji u Izraelu do te mere da je došlo do velikih neslaganja u EU.

Prvi je iskoračio Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susedstvo, koji je u ponedeljak poručio da će pomoć biti obustavljena. Radi se o 691 milionu evra, od ukupno 1,2 milijarde koliko je EU namenila Palestini za period od 2021. do 2024. godine.

- Naspram razmere terora i brutalnosti protiv Izraela i njegovog naroda, nemoguće je nastaviti kao da se ništa nije dogodilo – kazao je Varhelji.

Rečnik prema komesaru Varheljiju u Francuskoj nije bio nimalo nežan.

- Ne, komesaru, ne možete sami da odlučite da suspendujete pomoć palestinskom narodu. Kolektivno kažnjavanje naroda ne može da bude dobar odgovor na terorističku ludost Hamasa. Ne u naše ime. To je lična inicijativa s vaše strane koja mora da se revidira – poručila je evroposlanica i nekadašnja ministarka za evropske poslove Natali Loazo.

Bilo je i onih koji su optuživali Varheljija da je tako reagovao jer je mađarski premijer Orban prijatelj izraelskog presednika vlade Netanjahua.

Oglasio se i evropski komesar za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič, u pokušaju da smiri vatru koju je raspalio njegov kolega Varhelji.

- Iako najoštrije osuđujem teroristički napad Hamasa, imperativ je zaštititi civile i poštovati međunarodno humanitarno pravo. Humanitarna pomoć EU Palestincima, kojima je potrebna, nastaviće se koliko god bude potrebno – poručio je Lenarčič.

I Ke d'Orsej je poručio da se Francuska protivi zaustavljanju pomoći. U Parizu ističu da ova pomoć ne podrazumeva direktno ubrizgavanje novca u palestinski sistem vlasti, već da je reč o hrani, vodi, lekovima, obrazovanju. Neke druge zemlje se, međutim, pitaju da li ipak postoji način da se sve to što stigne preokrene na licu mesta na druge korisnike, a da narod ne dobije sve što mu je upućeno.

SUKOB DEMONSTRANATA U LONDONU

Dok se u svetu umnožavaju okupljanja podrške Izraelu, u Londonu su, uz takve skupove, istovremeno organizovani i protesti u kojima je veliki broj okupljenih manifestovao protiv ove zemlje, a u znak podrške Palestini. Blokirali su i put uz Hajd park, bacali petarde i nosili palestinske zastave. Došlo je i do sukoba dve grupe, onih koji su podržavali Izrael, i pristalica Palestine, koje je morala da razdvoji policija. Ističe se i da je u Velikoj Britaniji porastao broj antisemitskih napada posle napada na Izrael.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)