"NEKOME RAT, A NEKOME BRAT": Ruska Duma oštro o SAD - Amerika potpiruje sukobe zarad sopstvenog bogaćenja

Novosti online

11. 10. 2023. u 10:21

SJEDINjENE Američke Države potpiruju sukobe radi sopstvenog bogaćenja, a američki nosači aviona kreću ka obalama Izraela i Palestine da bi započeli rat, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

НЕКОМЕ РАТ, А НЕКОМЕ БРАТ: Руска Дума оштро о САД - Америка потпирује сукобе зарад сопственог богаћења

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Vašington izvlači korist iz oružanih sukoba.

Volodin je naglasio da su akcije najvećih američkih kompanija za proizvodnju oružja skočile nakon naglog zaoštravanja palestinsko-izraelskog konflikta.

- Vašington je uvek koristio tragedije miliona ljudi za potrebe svojih ekonomskih interesa - ocenio je zvaničnik.

Vjačeslav Volodin, Foto AP

On je takođe podsetio da je nakon Prvog svetskog rata bruto domaći proizvod (BDP) SAD dvostruko porastao, a dolar je potisnuo funtu i postao svetska valuta.

Tokom Drugog svetskog rata SAD su pružale vojnu pomoć saveznicima na kredit, a glavni primaoci isporuka po Zakonu o najmu i zajmu bile su Velika Britanija i SSSR, podsetio je Volodin.

Predsedavajući Dume je podvukao da je Rusija izmirila sovjetski dug po Zakonu o najmu i zajmu tek 2006. godine.

- Prošle su decenije, ali metode SAD se ne menjaju. Videli smo to u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji. Vidimo danas i u Ukrajini. Kako se kaže: ‘nekome rat, a nekome brat’ - zaključio je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)