ŠTA MOŽE F-16 U UKRAJINI: Eksperti im ne predviđaju veliki učinak

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

06. 10. 2023. u 21:12

UVOĐENjE F-16 lovaca i obuka ukrajinskih pilota i preliminarno razumevanje borbe sa avionima generacije 4+, zaista generiše očekivanja od neposredne pobede u nebu Ukrajine.

ШТА МОЖЕ Ф-16 У УКРАЈИНИ: Експерти им не предвиђају велики учинак

Foto Tanjug/AP


Međutim, važno je prepoznati da nijedno sredstvo ne može da bude "srebrni metak" koji može samostalno da donese kraj sukoba.

Štaviše, to je presudno za razmišljanje o količini dostupnih vazduhoplova i najragmatičniji pristup njihovom početnom raspoređivanju.


PRVI TALAS

Očekuje se da će početna eskadrila od dvanaest lovaca, biti namenjeni za vazdušnu odbranu, posebno za presretanje krstarećih raketa. Čak će i ograničeni grupisanje, po američkim standardima, dramatično olakšati teret na PVO sistemima.

Strateški raspoređeni u Ukrajininim zapadnim oblastima, ova operacija će zaštititi ukrajinske pilote od susreta sa ruskim vazduhoplovima i PVO odbranom, istovremeno omogućavaju zemaljskom osoblju da poboljša svoje veštine održavanja.


DRUGI TALAS

Nakon toga, ukrajinski vazduhoplovne snage će postepeno prelaziti na liniju fronta, sa ključnim ciljem uklanjanja ruskih vazdušnih odbrambenih sistema koristeći rakete HARM AGM-88. Ovaj pristup će eksponencijalno maksimizirati raketnu efikasnost kada raspoređeni F-16S, dobiju ozbiljne nadogradnje protiv bilo kog protivnika.

Uprkos ograničenoj floti, ova strategija bi se mogla pokazati efikasnim. Ovo poboljšanje u kombinaciji sa većim iskustvom omogućilo bi ukrajinskim pilotima F-16 da ograniči upotrebu ruskih vazduhoplova opremljenih UMPK bombama koje sada koriste bez straha, bez straha od odmazde i sledstveno tome smanjenje njihove efikasnosti sa smanjenjem dometa.


SMANjENjE RUSKIH NAPADA

Smanjenje sistema za vazdušne odbrane, zbog napada sa anti-radarskim raketama AGM-88, verovatno bi primoralo ruske oružane snage da koriste višenamenske lovce za vazdušnu odbranu. Prema tome, to bi smanjilo napade usmerene na kopnene jedinice.

Pored toga, F-16-ovo može da iskoristi JDAM-ER i GBU-39/B Small Diameter Bomb [SDB] za kopnene napade, pored odbrane iz vazduha. Za sada upotreba krstarečih projektila ostaje neizvesna kao i američke isporuke JASSM.

Prema ekspertima, "Da li će F-16 pobediti u ratu? Ne. Samo pobeda u na tlu i neprihvatljivi ruski gubici će prisiliti Putina da pregovara ... Međutim, dugoročno posvećenost održavanju dobro opremljenih i značajnih F-16 snaga povećaće verovatnoću ukrajinskog uspeha".

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024