ODLAZI SA ČELA GENERALŠTABA VOJSKE SAD: Mark Mili se povlači posle četiri godine mandata

Srna

29. 09. 2023. u 17:18

NAČELNIK Generalštaba Vojske SAD general Mark Mili povlači se danas sa pozicije posle četvorogodišnjeg mandata, tokom kojeg je eliminisan šef "Islamske države" Abu Bakr el Bagdadi i pružena pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom.

ОДЛАЗИ  СА ЧЕЛА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ САД: Марк Мили се повлачи после четири године мандата

Foto: Profimedia

Rojters ukazuje da je period njegovog komandovanja obuhvatio i haotično povlačenje iz Avganistana i težak odnos sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Mili će predati komandu načelniku Ratnog vazduhoplovstva generalu Čarlsu K. Braunu, koji će biti tek drugi crnački oficir koji dolazi na čelo Generalštaba, posle Kolina Pauela prije dve decenije.

Mili je preuzeo komandu 2019. godine, na predlog Trampa, ali se ubrzo našao u situaciji da balansira između odnosa sa bivšim predsednikom i potrebe da ta veza nema politički kontekst.

On se 2020. javno izvinio zbog toga što se pridružio Trampu dok je šetao od Bele kuće do obližnje crkve da bi se fotografisao nakon što su vlasti sklonile sa puta demonstrante koristeći suzavac i gumene metke.

Mili je izjavio ranije ove sedmice da će preduzeti mere da zaštiti svoju porodicu nakon što je Tramp sugerisao da je general bio u dosluhu sa Kinom u vezi sa delom za koji je rekao da bi nekada opravdavalo smrtnu kaznu.

Braun sebe opisuje kao introvertnu osobu, a njegov javni imidž je u oštroj suprotnosti sa Milijevim.

Predsjednik Džozef Bajden prethodno je imenovao Afromerikanca Lojda Ostina za ministra odbrane.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)