FRANCUSKE TRUPE IDU IZ NIGERA: Zvanični Pariz primoran da napušta jednu po jednu zemlju Sahela

Francuska će povući svoje vojne snage iz Nigera. Učiniće isto ono što je bila primorana da uradi u Maliju i Burkini Faso. Pobunjenici u ovim afričkim zemljama ne žele više snage bivše kolonije na svom tlu, makar tu bile i iz mirovnih pobuda.

ФРАНЦУСКЕ ТРУПЕ ИДУ ИЗ НИГЕРА: Званични Париз приморан да напушта једну по једну земљу Сахела

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nismo tu da bismo bili taoci pučista – izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Saopštio je da će trupe biti povučene sukcesivno do kraja ove godine. Povlačenje će se odigrati uz dogovor s pučistima, jer Pariz želi da se to odigra u miru. Vojna hunta u Nijameju je pozdravila odluku Pariza, uz isticanje da se radi o "novoj etapi suvereniteta" i "istorijskom trenutku koji svedoči o odlučnosti i želji naroda Nigera". Saopštenje je pročitano na nacionalnoj televiziji.

Francuska u Nigeru ima oko 1.500 vojnika u okviru borbe protiv džihadista. Smešteni su uglavnom u tri baze, u glavnom gradu Nijameju, zatim u Ulamu, stotinak kilometara severno od prestonice i u mestu Ejoru, južno, na granici s Malijem.

Kada su pučisti preuzeli vlast krajem jula, došlo je do velikih protesta protiv Francuske, paljene su njene zastave i klicalo se Putinu i Rusiji. Zatražen je i odlazak francuskih vojnika, što će se sada i dogoditi. Francuskoj ovde zameraju postkolonijalni odnos i nesposobnost da ih odbrani od radikalnih islamista. Emanuel Makron je, međutim, ocenio da je antiteroristička operacija "Berhan", koja je započela 2014, bila uspešna i da bi bez nje većina zemalja koje su sada preuzeli pučisti već bile kalifati.

Nove nepriznate vlasti u Nigeru u međuvremenu su, sredinom ovog meseca, optužile Francusku da priprema napad na ovu zemlju u saradnji sa državama Ekonomske zajednice zapadne Afrike (CEDEAO) i da gomila jako naoružanje u regionu. Makron je tom prilikom poručio da će Francuska, ako bude raspoređivala bilo kakve snage, to učiniti samo na zahtev predsednika Mohameda Bazuma i u saradnji s njim, a ne u odgovoru s onima koji drže predsednika za taoca.

Svrgavanjem Bazuma, Pariz je izgubio jednog od poslednjih saveznika u regionu Sahela. Analitičari ističu da prazninu nastalu povlačenjem francuskih snaga popunjavaju pripadnici ruske grupe Vagner. Francuska u regionu trenutno ima svega hiljadu vojnika, u Čadu. Osim toga, između ostalog ima i 400 vojnika u Senegalu, 900 u Obali Slonovače i 1.500 u Džibutiju. U Gabonu, gde je takođe nedavno izvršen državni udar, ima ih 350.

CEDEAO je zapretio da će vojno intervenisati u Nigeru, ukoliko ne bude oslobođen legalno izabrani predsednik i vraćen na funkciju. S druge strane, Mali i Burkina Faso drže stranu Nigeru. Prevratnici iz Niameja se pribojavaju da bi francuski vojnici, oni koji će uskoro napustiti teritoriju Nigera, tako uskoro mogli da se vrate, kroz vojnu intervenciju. Situacija u ovom delu Afrike već neko vreme je napeta, a sada se dodatno zateže, uz pretnju novih sukoba.

POVLAČE I AMBASADORA

ZVANIČNI Pariz je odlučio i da povuče svog ambasadora iz glavnog grada Nigera Nijameja. Ambasador Silvan Ite će se, prema rečima francuskog predsednika Emanuela Makrona, vratiti u Pariz u roku od nekoliko sati. Vojna hunta na vlasti je krajem prošlog meseca naredila njegovo izbacivanje i oduzela mu diplomatski imunitet. Ite i njegovi saradnici su ostali zatvoreni u zgradi ambasade, s rezervama hrane i vode koje su se smanjivale. Pariz je do sada odbijao da ga opozove, jer ne priznaje novu vlast. Ambasada, za sada, ostaje otvorena. Prethodno su, čim je izvršen državni udar, iz ove zemlje evakuisani francuski građani, njih oko hiljadu. Istovremeno, pučističke vlasti u Nigeru su zabranile i vazdušni prostor ove zemlje za francuske avione, pa "Er Frans" više ne leti iznad Nigera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)