TRAMP NIJE NEPOBEDIV? Čeka se dovoljno jak suparnik, sve oči uprte u jednu državu

Novosti Onlajn

21. 09. 2023. u 16:33

IAKO bivši američki predsednik Donald Tramp trenutno vodi u trci za novog republikanskog predstavnika na predstojećim izborima, analitičari smatraju da njegova pobeda nije konačna ukoliko se pojavi adekvatni protivnik.

ТРАМП НИЈЕ НЕПОБЕДИВ? Чека се довољно јак супарник, све очи упрте у једну државу

FOTO: Tanjug/AP

Najnoviji rezultati ankete koju je sproveo CNN pokazali su da Tramp vodi u mnogim saveznim državama, međutim optužbe pred sudom koje se vode protiv bivšeg predsednika smanjuju mogućnost da upravo on bude kandidat na narednim izborima.

Ono što Republikancima ide u prilog jeste sumnja birača u sposobnosti aktuelnog predsednika Džoa Bajdena koji će, ukoliko dobije drugi mandat, na kraju njega imati 86 godina.

Ne postoji stabilna alternativa Trampu?

Međutim, da bi neko ozbiljno ugrozio Trampa u bilo kojoj saveznoj državi, potrebno je da se pojavi jedan kandidat koji bi bio toliko jak da privuče ostale pristalice Republikanaca. Iako su do kraja trke ostala još četiri meseca, za sada se nije pojavio nijedan kandidat koji bi ispunio ove sulove.

Zato je sledeća debata među republikancima, koja će se održati u biblioteci Ronalda Regana u Kaliforniji toliko važna.

Postoji šansa da će se na toj debati pojaviti neko ko bi omgao da bude adekvatna alternativa i pomrsi Trampu konce.

Ono što mnoge plaši je činjenica da je podrška Trampu toliko jaka među republikancima jer njegovi najozbiljniji rivali do sada nisu uspeli da iskoriste ozbiljen optužbe protiv njega i preokrenu to u svoju korist.

Da Republikanci ulaze u kritičnu fazu izbora vidi se i po sve većem tempu aktivnosti u Ajovi. Analitičari smatraju da bi ova država mogla da bude presudna prilikom izbora republikanskog kandidata na izborima za predsednika SAD sledeće godine.

Tramp, koji je poslednjih meseci vodio nešto što bi moglo da se opiše kao opšta izborna strategija, jer je odbija da raspravlja o svojim rivalima u zvaničnim debatama Republičkog nacionalnog komiteta. Iako je odbijao da se pojavljuje, juče je brže bolje doleteo u Ajovu.

Mnogi ovaj njegov potez vide kao pažljivo smišljenu strategiju, kako bi obezbedio da DeSantis ne dođe u prednost.

"Ovo je posebno mesto. Vratiću se ovde pet ili šest puta u narednom periodu", rekao je Tramp.

Debata o abortusu u Ajovi mogla bi da pokaže da li Tramp ima toliki kredibilitet među republikanskim glasačima, posebno u odnosu na njegova tri konzervativna izbora za kandidate za Vrhovni sud.

U Ajovi, Nju Hempširu i drugim saveznim državama, trka za republikanskog predstavnika počinje da se ubrzava.

Međutim, kandidati uskoro moraju da počnu da pokazuju da imaju kapacitet da postanu ozbiljna pretnja bivšem predsedniku i da pokažu da mogu da promene ton kampanje, posebno u ovom trenutku kada on deluje kao da je nedodirljiv.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)