RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Bahmuta ne prestaju; Bajden ne da ATACMS rakete, šalje kasetne bombe i tenkove (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2023. u 07:56 >> 01:54

RAT u Ukrajini – 575. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Бахмута не престају; Бајден не да АТАЦМС ракете, шаље касетне бомбе и тенкове (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Zelenski traži Bajden ne da ATACMS

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je odluku da za sada Ukrajini ne isporučuje rakete ATACMS, ali to pitanje nije skinuto sa stola, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Odbijen najveći ukrajinski napad dronovima, žestoke borbe kod Bahmuta ne prestaju (MAPA)

Ukrajinske formacije su noću, nakon raketnog napada na Krim, izvršile masovno lansiranje dronova u pravcu Krima. Operacija PVO je trajala više od sat i po, a huk na nebu praktično nije jenjavao.

Oružane snage Ukrajine su napale u talasima: dve grupe dronova su poletele iz Belgorod-Dnjestrovskog i krenule ka aerodromu Saki i Sevastopolju, a još dve iz Hersonske oblasti ka Tarankutu.

Ilustracija telegram rybar

Ministarstvo odbrane objavilo je poraz 19 dronova na severozapadu i zapadu Krima, kao i kod Sevastopolja. Međutim, očevici navode da je veći broj ciljeva oborenih PVO i potisnutih elektronskim ratovanjem od Tarhankuta do Ivanovke i okruga Razdolnenski.

Ovu informaciju indirektno potvrđuje i jutarnji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane o uništenju 75 dronova u protekla 24 časa, što je najveći broj tokom specijalne operacije.


Na Starobeljskom frontu nastavljaju se borbe kod Kremene. Militanti Azova pokušali su da povrate položaje koje su juče zauzele ruske trupe u oblasti šumarije Serebrjanski.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Ovaj sukob nije doneo ništa ukrajinskim oružanim snagama osim daljih gubitaka. Pozicione borbe su se vodile na ivici Torskog uz učešće artiljerije i FPV dronova.

Južno od Bahmuta nastavlja se napeta situacija na liniji Klešćejevka-Ozarjanovka, iako je intenzitet sukoba donekle smanjen u odnosu na prošlu nedelju.

Naselje Andrejevka zapravo ne postoji - to je gomila ruševina. Iako su ukrajinski resursi prošle nedelje objavili snimke iz navodno zarobljenog sela, u stvarnosti su ga napustili odmah nakon snimanja fotografija.

Ilustracija telegram rybar

Međutim, ruske trupe su ipak krenule u napad sa ciljem da „povrate“ Andrejevku. Međutim, tu jednostavno nije bilo gde da se učvrsti i pod artiljerijskom vatrom borci su se povukli na polaznu tačku. Trenutno vojno osoblje Oružanih snaga Rusije zauzima položaje istočno od pruge, a ruševine sela su u „sivoj zoni“.

Istovremeno, VSU nastavlja da koncentriše snage i kod Klešćejevke i zapadno od Soledara kod Orehova-Vasiljevke. Cilj Oružanih snaga Ukrajine ostaje isti – da ubuduće pokuša da pokrije grad sa dve strane i značajno zakomplikuje položaj ruskih trupa koje se tamo nalaze.

Relativno zatišje se nastavlja na lokaciji Vremjevske izbočine. Ukrajinske formacije aktivno rotiraju formacije i nadoknađuju gubitke kako bi nastavili ofanzivu.

Foto telegram rybar

Počelo je povlačenje snaga 38. pešadijske divizije sa linije fronta kod Novodonjecka, koje se odvijalo u pojedinačnim pikapovima i kombijima kako bi se izbeglo otkrivanje i naknadne žrtve od artiljerijske vatre. Ukrajinski marinci na položajima u šumskim pojasevima zamenjeni su pripadnicima 58. motorizovane pešadijske brigade.

Iz rejona Prijutnog, ukrajinske oružane snage su takođe odvedene u pozadinu radi popune jedinica 115. bataljona 110. brigade TRO. Svoje položaje predali su 249. streljačkom bataljonu 127. brigade teritorijalne odbrane.

Foto Tanjug/AP

U Staromajorskom su ukrajinske formacije pokušale tajno da uđu na prednje ruske položaje sa dve izviđačke grupe od ukupno 11 ljudi. Nakon što su otkrivene i artiljerijskog napada, povukli su se na sever.

Ruske trupe nastavljaju da napadaju uporišta i koncentracije ljudstva i tehnike VSU. Ispod Urožajnog uništena su dva terenca Oružanih snaga Ukrajine, a južno od Voljnog polja Oružane snage Rusije onesposobile su samohodnu haubicu 2S1 Gvozdika.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Zaporožja vode se teške borbe u oblasti Rabotino-Verbovo. VSU koncentriše rezerve u Maloj Tokmački, koja je s vremena na vreme izložena vazdušnim udarima. VSU će verovatno pokušati da izvrši novi napad velikih razmera u bliskoj budućnosti.

Preventivni udari na koncentracije i skladišta VSU se nastavljaju u pravcu Hersona. Ciljevi identifikovani izviđanjem gađaju se artiljerijom i vazdušnim bombama sa UMPC.

 

 

Eksplozije u Ukrajini

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajini odjekuju eksplozije, saopštio je ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“.

Oborene ukrajinske rakete iznad Tokmaka

Ruski sistemi za PVO odbili su raketni napad ukrajinskih snaga na grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti, saopštila je lokalna administracija.

Foto: SANA via AP

Stižu abramsi u Ukrajinu

Američki tenkovi „abrams“ stići će u Ukrajinu u „narednim danima i nedeljama“, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Foto Tanjug/AP

Kijev želi Gripene, F-35, F-16

Savetnik komande ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat izjavio je da bi Kijev želeo da dobije od Švedske lovce „gripen“, a od Sjedinjenih Američkih Država lovce F-35.

„‘Gripen’ je drugi avion po prioritetu posle F-16 koji bi Ukrajina mogla da dobije“, rekao je Ignat.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je napomenuo da Kijev sada proučava različite tipove lovaca, ali će F-16 biti glavni u službi ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, vazduhoplovne snage će početi da povlači sovjetsku tehniku, koja je već dugo u eksploataciji.

Švedska isporučila svoje leoparde Kijevu

Švedska je predala Ukrajini deset tenkova „stridsvagn 122“. Oni su već isporučeni, saopštilo je švedsko Ministarstvo odbrane.

Foto: Printskrin/Jutjub/WELT Documentary

-Sada je deset švedskih tenkova ‘stridsvagn 122’ na terenu u Ukrajini, sa ukrajinskim posadama obučenim u Švedskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Stridsvagn 122“ (Stridsvagn) je švedska varijanta nemačkog tenka „leopard 2“.
 

Brifing MO Rusije: Oboreno 5 raketa storm šedou i 4 Hajmarsa, strahoviti gubici VSU na donjeckom pravcu

Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na objekte vojne industrije, kao i centre za radarsko izviđanje i obuku diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Napad je izveden visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog baziranja i jurišnim dronovima. Svi zadati objekti su pogođeni;

U zaporoškom pravcu izvačeno je iz stroja do 50 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije, uključujući američka borbena vozila „bredli“;

U donjeckom pravcu protivnik je izgubio preko 300 vojnika (ubijeni i ranjeni). U DNR je uništen radar za kontrabaterijsku borbu AN/TPK-50;

Foto Tanjug/AP

U kupjanskom pravcu izbačeno je iz stroja do 20 ukrajinskih vojnika i američki artiljerijski sistem M109 „paladin“;

U pravcu Krasnog Limana odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio preko 75 vojnika;

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 110 vojnika, borbeno vozilo „uragan“ i haubicu „gvozdika“;

U hersonskom pravcu izbačeno je iz stroja preko 45 ukrajinskih vojnika;

Ruski sistemi PVO oborili su pet krstarećih raketa „storm šedou“, četiri „hajmarsa“, kao i protivradarsku raketu „harm“. Uništeno je 75 dronova;

 

Ruski napad na objekte vojne industrije

Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na objekte vojne industrije, kao i centre za radarsko izviđanje i obuku diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine, navedeno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Napad je izveden visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog baziranja i jurišnim dronovima. Svi zadati objekti su pogođeni - stoji u saopštenju.

Granatirani položaji Ukrajinaca u Hersonskom pravcu

Ruska grupacija „Dnjepar“ granatirala je položaje ukrajinske vojske na hersonskom pravcu, a tom prilikom uništen je jedan čamac i nekoliko tipova naoružanja, prenose mediji.

Pogođen industrijski objekat u Lavovskoj oblasti

U Drogobiču u Lavovskoj oblasti pogođen je industrijski objekat usled čega je izbio požar u jednom postrojenju i u skladištu, saopštio je šef vojne administracije tog regiona Maksim Kozicki.

Kijev priprema dve udarne grupa kod Kupjanska

Kijev pokušava da formira dve udarne grupe u regionu Petropavlovke na Kupjanskom pravcu kako bi pokušao da probije rusku odbranu, izjavio je vojni stručnjak iz LNR Andrej Maročko.

FOTO: Tanjug/AP

Eksplozije u Kijevu

U ranim jutarnjim časovima snažne detonacije odjeknule su u Kijevu i u Kijevskoj oblasti Ukrajine, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

- Eksplozija u Darnjickoj četvrti, u nekoliko delova grada nema struje i vode - napisao je Kličko na Telegramu.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Ovo je drugi put od sinoć da su se sirene za vazdušnu opasnost oglašavale na celoj teritoriji Ukrajine.

Ubrzo zatim počele su da stižu vesti o eksplozijama širom teritorije Ukrajine. Kako su preneli mediji, detonacije su odjekivale u Lavovskoj oblasti na zapadu zemlje.

Eksplozije su se čule i u Rovnu usled čega je pola grada ostalo bez struje. Takođe, eksplozije su odjekivale i u Ivano-Frankovskoj oblasti, ali za sada nije poznato šta su bile mete gađanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!