TRUDO OPTUŽUJE INDIJU: Delhi možda stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika

Tanjug

18. 09. 2023. u 23:25

KANADSKI premijer Džastin Trudo rekao je danas da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika Hardipa Singa Nidžara ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

ТРУДО ОПТУЖУЈЕ ИНДИЈУ: Делхи можда стоји иза убиства вође канадских Сика

Foto Tanjug/AP

Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala "verodostojnu vezu" između njegove smrti i indijske države, prenosi Bi-Bi-Si.

-Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta, rekao je Trudo u donjem domu parlamenta.

Istakao je da je to „u suprotnosti sa osnovnim pravilima po kojima se ponašaju slobodna, otvorena i demokratska društva“.

Trudo je rekao da je Kanada izrazila zabrinutost zbog smrti Nidžara visokim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama u Indiji.

Naveo je i da je to pitanje pokrenuo i kod američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Rišija Sunaka.

-Nastavljam da sa velikom dozom odlučnosti tražim da Vlada Indije sarađuje sa Kanadom kako bi se rasvetlila ova situacija, rekao je on.

Indija je ranije negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo Nidžara.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli saopštila je da je ranije danas proteram indijski diplomata zbog tog slučaja.

Džoli je rekla da su kanadski zvaničnici ograničeni u onome što mogu da kažu u javnosti o ovom slučaju zbog tekucće istrage ubistva.

Nidžara su ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača dok je bio u svom kamionu na prometnom parkingu Guru Nanak Sikh Gurdvara u gradu Sariju, oko 30 kilometara istočno od Vankuvera.

On je bio istaknuti vođa Sika u provinciji Britanska Kolumbija i glasni pobornik zasebne države Khalistani.

Njegove pristalice kažu da je u prošlosti bio meta pretnji zbog aktivizma.

Indija je ranije saopštila da je on terorista i da je predvodio militantnu separatističku grupu, što njegove pristalice nazivaju "neosnovanim optužbama".

Izjava Trudoa dolaz nakon što su on i indijski premijer Narendra Modi imali napet sastanak prošle nedelje tokom samita G20 u Indiji.

Tokom sastanka, Modi je optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši "anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata", misleći na uspon separatističkog pokreta Sika na tlu Kanade.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!