PROŠIRUJE SE SAVET BEZBEDNOSTI: Danas u NJujorku, na Generalnoj skupštini UN, Bajden za govornicom

I. Stanojević

19. 09. 2023. u 07:20

SAVETU bezbednosti UN potreban je preobražaj da bi bio maksimalno efikasan, ocenio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pred medijima najavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da će danas predložiti povećanje broja stalnih članica SB UN.

ПРОШИРУЈЕ СЕ САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: Данас у Њујорку, на Генералној скупштини УН, Бајден за говорницом

Foto AP

Prethodno je Džon Kirbi, koordinator Saveta bezbednosti Bele kuće za stratešku komunikaciju, u izjavi za "Dejli telegraf" najavio da će Bajden, na 78. sednici Generalne skupštine UN, koja počinje danas, potvrditi želju Vašingtona da se proširi SB UN. Ovo telo trenutno ima pet stalnih članica sa pravom veta, to su Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska. Deset privremenih članica bira se po geografskoj osnovi.

Kako je Peskov istakao, "Savetu bezbednosti UN zaista je potreban remont", a da bi se to učinilo, neophodna je saglasnost svih učesnika. Peskov je dodao da SB mora da uvaži i stavove baš onih zemalja koje su nedavno pruzele dodatnu ulogu, jer bi se tako postigao veći uticaj na globalnu bezbednost i ekonomiju. Taj proces, traži "kompleksne i duge razgovore", smatra Peskov.

Foto: EPA

Na Ist riveru u Njujorku ovim najavama počinje prvi samit svetskih lidera otkako je pandemija kovid 19, pre tri godine, omela putovanja. Godišnji sastanak održava se, međutim, u trenutku izrazito jake polarizacije, za koju mnogi analitičari tvrde da je najopasnija od Hladnog rata. Prvi put će američki predsednik Džozef Bajden biti i jedini prisutni lider pet stalnih članica Saveta sa pravom veta.

U Njujork, naime, nisu došli kineski, ruski i francuski predsednici, Si Đinping, Vladimir Putin i Emanuel Makron, a izostaje i Riši Sunak, čime će postati prvi britanski premijer koji, posle deset godina, ne dolazi na Generalnu skupštinu UN. Generalni sekretar UN Antonio Guteres ističe da nije bitno prisustvo lidera, već koliko su njihove vlade spremne da se obavežu da će ostvariti ciljeve UN.

Licitacija u punom jeku

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je još lane rekao da Vašington podržava povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savetu bezbednosti UN, uključujući i zemlje Afrike i Latinske Amerike. SAD zagovaraju da Indija dobije status stalne članice u SB UN, a želele su da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u SB UN, uz obavezno prisustvo neke od afričkih država.

I dok su četiri vodeća svetska lidera poslala niže rangirane delegacije, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stiže lično, nastojaće da privuče svetsku pažnju za rat u Ukrajini. On se učesnicima Skupštine UN obraća danas i prisustvuje sednici SB o Ukrajini kada će se, moguće, naći u istoj prostoriji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

U generalnoj debati učestvovaće predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja. Države u razvoju nastojaće da privuku globalnu pažnju na svoje zahteve za bržom akcijom protiv siromaštva i nejednakosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave