BRITANCI OTKRILI NOVU BOLJKU ZA UKRAJINSKU PVO: Ruski Mi-35 i Ka-52 koriste EW usmerenu na ukrajinske radare (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

07. 09. 2023. u 20:25

PREMA informacijama ukrajinskih izvora na frontu, ruske grupe jurišnih helikoptera koriste nove metode za suprotstavljanje ukrajinskim radarima za ciljanje. Helikopteri Ka-52 i Mi-35 opremljeni su modulima za usmereno ometanje radara za navođenje projektila.

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ НОВУ БОЉКУ ЗА УКРАЈИНСКУ ПВО: Руски Ми-35 и Ка-52 користе ЕW усмерену на украјинске радаре (ВИДЕО)

Foto: EPA

Ova informacija je zvanično objavljena u najnovijem izveštaju od 4. septembra ove godine od strane Royal United Services Institute [RUSI]. Autori dr Džek Votling i Nik Rejnolds uradili su dubinsku analizu pod naslovom „Oluja: Borba kroz rusku odbranu u ofanzivi Ukrajine 2023.

Izveštaj sa povećanom preciznošću razjašnjava tehnike elektronskog ratovanja [EW] koje rusko vazduhoplovstvo primenjuje protiv ukrajinskih instalacija. Ukrajinska vojska je uočila korelaciju između ukidanja ometanja GPS-a unutar ruskih formacija i kasnijih avio-napada, što ukazuje na neophodnost pedantne navigacije da bi se ove operacije sinhronizovale. Ovo je posebno važno jer obe vojske koriste slične platforme, što su podvukli autori izveštaja.

Upotreba ruskih helikoptera trenutno se dešava veoma blizu linije fronta. To je, navodi se u izveštaju, jedan od problema ruske avijacije. Razlog: što su helikopteri bliže frontu, to su bliže frontu zemaljski štabovi i punktovi za njihovo punjenje gorivom ili naoružavanje. Na taj način oni [tačke] dolaze u domet ukrajinske artiljerije i postaju ranjivi.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


KAKO FUNKCIONIŠU RUSKI USMERENI OMETAČI?

Ometači koje koriste ruski helikopteri su sposobne da emituju signale ometanja u određenim pravcima, omogućavajući im da selektivno gađaju neprijateljske radare dok minimiziraju rizik od ometanja prijateljskih sistema.

Ovi sistemi koriste napredne tehnike elektronskog skeniranja za identifikaciju i lociranje radarskih emisija neprijatelja. Jednom kada se otkrije radarski signal, sistem za ometanje kapsule može brzo da analizira njegovu frekvenciju, modulaciju i druge karakteristike kako bi stvorio odgovarajući odgovor ometanja.

Ovaj ciljani pristup pomaže da maksimizira efikasnost ometanja, dok minimizira šanse za nenamerno ometanje prijateljskih radarskih sistema ili komunikacionih kanala.

Osnovni princip njihovog rada je da preplave radarski prijemnik signalom visokog intenziteta, što ga čini nesposobnim da precizno otkrije i prati ciljeve. Emitujući signale na istoj frekvenciji kao i neprijateljski radar, sistemi mogu stvoriti smetnje i konfuziju, što otežava operateru radara da razlikuje prave mete od lažnih povratka.


OSTALE PRIMENE OMETAČA

Pored ometanja, ruske radarske jedinice za navođenje mogu koristiti i druge tehnike elektronskog ratovanja da zavaraju neprijateljske radare. Na primer, mogu da emituju lažne radarske signale, poznate kao mamci ili lažni ciljevi, da zbune neprijateljske algoritme radarskog praćenja.

Simulacijom prisustva više meta ili generisanjem fantomskog eha, ovi sistemi mogu da stvore haotično radarsko okruženje, čineći neprijatelju izazovom da precizno identifikuje i napadne stvarne mete.

Ova sposobnost prevare dodaje još jedan sloj složenosti neprijateljskim radarskim operacijama, dodatno smanjujući njihovu efikasnost i povećavajući preživljavanje ruskih helikoptera.

Foto Vojska Srbije


NADOGRADNjA SISTEMA

Pored toga, ruski sistmi EW za navođenje koje koriste helikopteri Ka-52 i Mi-35 su dizajnirane da budu visoko prilagodljivi i nadogradivi. Oni mogu uključivati napredne algoritme za obradu signala i tehnike skakanja frekvencije za suprotstavljanje razvoju neprijateljskih radarskih tehnologija.

Kontinuiranom analizom i prilagođavanjem emisijama neprijateljskog radara, ovi sistemi mogu održati svoju efikasnost čak i protiv sofisticiranih radarskih sistema.

Mogućnost nadogradnje modula novim softverom i hardverom osigurava da oni ostanu moćno sredstvo za elektronsko ratovanje sposobno da se suprotstavi novim pretnjama na modernom bojnom polju.


UKRAJINSKE PROTIVMERE

Iako ukrajinske oružane snage imaju geolokaciju mesta za dopunu goriva i naoružanja ruskih helikoptera, ukrajinska strana ima poteškoća.


Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI) artikuliše složenu nevolju, navodeći da „nedostatak taktičke protivvazdušne odbrane u ukrajinskom arsenalu, u kombinaciji sa veoma malim visinama koje održavaju ova sredstva, i kratkim vremenskim periodom tokom kojeg su oni operativni, zajednički doprinose ogromnom izazovu suprotstavljanja agresivnom napadu avijacije.”
 

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!