PRVI PUT OD 1999. GODINE: Brazil ponovo kupuje uranijum od Rusije

Novosti onlajn

04. 09. 2023. u 15:20

BRAZIL je ove godine kupio od Rusije partiju prirodnog i obogaćenog uranijuma za 72 miliona dolara, pokazuju podaci brazilske Službe za statistiku.

ПРВИ ПУТ ОД 1999. ГОДИНЕ: Бразил поново купује уранијум од Русије

Foto: Printskrin Youtube/ Rosatom Global

Ruska kompanija „Rosatom“ prošle godine je sklopila sporazum sa INB (Industrias Nucleares do Brasil) o snabdevanju obogaćenim uranijumom jedine nuklearke u Brazilu „Angra“ u periodu od 2023. do 2027. godine. Ruska državna korporacija je u proleće saopštila da je potpisala sa organizacijom i drugi sporazum, ali za isporuku prirodnog uranijuma.

Brazil je ovog leta, prvi put od 1999. godine, uvezao iz Rusije 27,1 tonu goriva obogaćenog uranijumom-235 u vrednosti od 18,9 miliona dolara. Istovremeno, ta latinoamerička zemlja je uvezla 26,9 tona prirodnog uranijuma u vrednosti od 52,7 miliona dolara, što je prvi put od 1998. godine – odnosno, od kada su javnosti dostupni podaci o tome.

Pored toga, Brazil kupuje od Rusije i druge radioaktivne elemente.

Prošle godine, Brazil je kupovao prirodni uranijum od Velike Britanije, Kazahstana i Kanade, a obogaćeni uranijum od Velike Britanije, Nemačke, Švedske i SAD. Ove godine su, pored Rusije, samo SAD isporučivale uranijum u Brazil, i to osiromašeni u vrednosti od 2,2 hiljade dolara.

„Rosatom“ je dugi niz godina prisutan na latinoameričkom tržištu. Prvi sporazum Rusije i Brazila u nuklearnom sektoru potpisan je 1993. godine i bilateralna saradnja se razvija već preko 30 godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SVETSKO TAKMIČENjE KUVARA - Na meniju testisi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu