ZAŠTO NEMCI NE DAJU RAKETE TAURUS KIJEVU: Kijev tvrdi da se Berlin plaši Rusije

Novosti online

31. 08. 2023. u 22:08

NEMAČKA odbija da isporuči Ukrajini krstareće rakete dugog dometa „taurus“ zbog straha od Rusije, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu za „Velt“.

ЗАШТО НЕМЦИ НЕ ДАЈУ РАКЕТЕ ТАУРУС КИЈЕВУ: Кијев тврди да се Берлин плаши Русије

Foto Tanjug/AP

-Tu se ne radi o manjku poverenja u Ukrajinu, nego o strahu od Rusije. Neki se plaše da ne naljute Rusiju, što je, prema našem mišljenju, potpuno pogrešno, rekao je Danilov.

Kako je dodao, oni koji se plaše „sigurno će izgubiti“.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da njegova zemlja pruža značajnu pomoć Kijevu, ali da ne želi da sukob u Ukrajini eskalira u rat NATO sa Rusijom.

Sporna tačka kod isporuka raketa „taurus“ Kijevu je domet tih raketa koji iznosi 500 kilometara. Nemačka do sada nije snabdevala Ukrajinu oružjem sa takvim karakteristikama. Nemački stručnjaci su raspravljali o tome da li se rakete mogu programirati tako da ne mogu da se koriste za napade na rusku teritoriju. Prema pisanju „Špigla“, trenutno se navodno razgovara o tome sa predstavnicima vojne industrije.

U poslednjih sedam dana Nemačka je poslala Ukrajini 10 tenkova „leopard“ 1A5 i 13 miliona komada municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)