FBI I EVROPSKI PARTNERI: Razbili hakersku mrežu "Kvakbot"

Tanjug

30. 08. 2023. u 00:06

AMERIČKO ministarstvo pravde saopštilo je danas da je u međunarodnoj operaciji razbijena ozloglašena platforma "Kvakbot" koju koriste sajber kriminalci.

ФБИ И ЕВРОПСКИ ПАРТНЕРИ: Разбили хакерску мрежу Квакбот

Foto Shutterstock

-Maliciozni softver Kvakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera, omogućio upotrebu ransomvera (softveri kojim se iznuđuje novac od žrtava) i pričinio štetu od više stotina miliona dolara kompanijama, zdravstvenom sektoru i vladinim službama širom sveta, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U operaciji pod nazivom "Lov na patke" (Dak Hant), učestvovali su Federalni istražni biro (FBI), Francuska, Nemačka, Holandija, Velika Britanija, Rumunija i Letonija.

-Zajedno smo razbili Kvakbot i spasili veliki broj potencijalnih žrtava, poručio je tužilac Martin Estrada na konferenciji za medije.

Prvi put otkriven pre više od jedne decenije, Kvakbot se obično širi putem mejlova poslatih žrtvama, a veruje se da hakerska mreža potiče iz Rusije.

Direktor FBI Kristofer Rej je naveo da su žrtve hakera bile brojne - od finansijskih institucija na istočnoj obali SAD do kompanije za kritičnu infrastrukturu koja je imala ugovor sa vladom na srednjem zapadu i proizvođača medicinskih uređaja na zapadnoj obali.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije