ZAŠTO SU AMERIKANCI "NAPALI" RUSE NA NEBU SIRIJE: F-35 izveli “radarski napad i ometanje” na ruske Su-34 i Su-35 mlaznjake

P. Z. S. /eurasiantimes.com

17. 08. 2023. u 20:22

RUSKI lovci Su-34 i Su-35 u Siriji otkrili su radarsko praćenje F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF), što je dovelo do toga da su "ugrađeni" odbrambeni sistemi "aktivirani" prošle nedelje, prema rečima visokog ruskog vojnog oficira sa sedištem u ratom razorenoj zemlji.

ЗАШТО СУ АМЕРИКАНЦИ НАПАЛИ РУСЕ НА НЕБУ СИРИЈЕ: Ф-35 извели “радарски напад и ометање” на руске Су-34 и Су-35 млазњаке

Foto: AP

Ponovo je usledilo ono što su ruske vlasti opisali kao „dva F-35 koja su “zujala” opasno blizu” dva lovca Su-35 iznad Sirije 14. avgusta, što je moglo „izazvati sudar”.

Incident dolazi nakon ponovljenih sukoba ruskih i američkih vojnih aviona iznad sirijskog neba, dok se zemlja i region nalaze u još jednom napetom sukobu. Predsednik Bašar el Asad i dalje je pod oštrim sankcijama SAD zbog kršenja ljudskih prava u desetogodišnjem građanskom ratu.

Moskva i Teheran su takođe dugo optuživali SAD da često podržavaju IS i grupe povezane sa Al Kaidom protiv sirijske vlade. Poslednja tvrdnja o dosluhu SAD i Islamske države došla je od Sergeja Nariškina, šefa ruske spoljne obaveštajne agencije, Službe vnešnij razvedki Rossiiskoi Federatsii (SVR).

Nariškin je u maju optužio Vašington da obučava borce DAEŠ-a u njegovoj bazi Al-Tanf na jugozapadu Sirije, koja se graniči sa Irakom i Jordanom.


F-35 „FARBA“ SU-35 I SU-34?

Prema izveštaju ruskih državnih medija, dva aviona Su-34 i dva Su-35 ruskog vazduhoplovstva (RuAF ili VKS) „snimili su udar na njihove sisteme za navođenje i radare sa dva lovca F-35 antiteroristička koalicija koju predvode Sjedinjene Države”.

Ovo je „automatski (aktiviralo) sisteme odbrane ruskih aviona“, rekao je kontraadmiral Vadim Kulit, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana (CPVS) u Siriji.

To se dogodilo između „02:13 do 02:20“ kada su Su-34 i dva Su-35 obavljali „planirani let u oblasti Al-Tanf“ kada su bili „podvrgnuti radarskim napadima dva lovca F-35“ što je na kraju pokrenulo „automatsko funkcionisanje odbrambenih sistema na avionu“ aviona Suhoj.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kulit je osudio akcije USAF-a, rekavši da one „stvaraju preduslove za incidente u vazduhoplovstvu i pogoršavaju situaciju u vazdušnom prostoru Arapske Republike“.

Kulit je takođe optužio „borce i bespilotne letelice proameričke antiterorističke koalicije“ da su „16 puta“ narušili vazdušni prostor Sirijske Arapske Republike (SAR) tokom prethodnog dana, nad područjem koje se poklopilo sa mnogim „međunarodnim vazdušnim rutama“. -Koalicione bespilotne letelice prekršile su protokole za dekonflikaciju 11 puta dnevno, čime su nastavile da stvaraju opasne situacije na nebu Sirije.

Foto: Profimedia


ŠTA TO ZNAČI

Navedene akcije F-35 u suštini znače da su stelt mlaznjaci pokušavali da prate ruske lovce, što su senzori potonjih sigurno detektovali. Napredni lovci imaju radarske prijemnike upozorenja (RVR) koji aktiviraju alarm kada ih udare radarski talasi neprijateljskih lovaca.

Nejasno je da li je F-35 koristio „aktivno“ radarsko praćenje, jer je to takođe moglo odati njihove pozicije. Su-35 je to mogao da triangulira koristeći svoje visoko napredne module L175M Hbinii Electronic Countermeasures (ECM) montirane na vrhu krila.

F-35, uprkos ponavljajućim tehničkim preprekama zbog nerešenih problema sa industrijskom i proizvodnom mrežom na koju se oslanjaju SAD, je izuzetno napredan lovac sa senzorima sa izuzetno moćnim elektronskim, optičkim izviđanjem i mogućnostima povezivanja podataka.

Naravno, piloti F-35 ne bi pokušavali da aktivno gađaju i napadaju ruske avione znajući za diplomatske posledice i vojnu eskalaciju koja je usledila – verovatno u celom regionu Bliskog istoka.

U odvojenom izveštaju TASS-a su navedene dve tehničke akcije F-35 kao „nišanski i radiolokacioni sistemi iz antiterorističke koalicije“. Ovo ukazuje da su stelt borci koristili svoje sisteme elektronske obaveštajne službe (ELINT) za praćenje neprijateljskih radio komunikacija.

“Nišanjenje“ bi moglo da bude deo koraka za pokretanje raketa vazduh-vazduh (AAM) sa radarskim praćenjem, koje nije trebalo da budu praćene paljbom, već da signalizira odvraćanje ruskim lovcima. Kakvu su akciju izbegavanja preduzeli Su-34 i Su-35, nije jasno. Ali može se pretpostaviti da je to odgovor na “napad” na dron MQ-9 Reaper koji je oštećen kada je ruski lovac iznad Sirije krajem jun ispalio “mamac” koji je pogodio dron.

U incidentu 14. avgusta, „između 12:35 i 12:50 (po moskovskom vremenu), dva borbena aviona F-35 koalicije opasno su se približila dva aviona Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na visini od oko 9.100 metara, u zoni Al Tanf.

-Ruski avioni su obavljali redovni let duž južne granice Sirije, citirao je Kulit u izveštaju TASS. „Ruski piloti su pokazali visok stepen profesionalizma, odmah preduzevši neophodne mere da spreče sudar sa koalicionim avionima“, dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)