"KOMŠIJE SE NE BIRAJU, ONI SU OD BOGA..." Lukašenko pozvao na promenu odnosa sa EU

Novosti online

12. 08. 2023. u 10:42

MINSK je spreman da poboljša veze sa svojim zapadnim susedima, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko, ukazujući da je spreman da razgovara sa svima, ali posebno sa Poljskom.

КОМШИЈЕ СЕ НЕ БИРАЈУ, ОНИ СУ ОД БОГА... Лукашенко позвао на промену односа са ЕУ

Foto: Arhiva Novosti

Belorusija u poslednje vreme "živi na račun Istoka", aktivno sarađujući sa Rusijom i Kinom.

- Ali ne smemo da zaboravimo na visokotehnološki Zapad. Oni su blizu, oni su naši susedi – Evropska unija. I ne možemo izgubiti odnose sa njima. Spremni smo za to, ali vodeći računa o sopstvenim interesima - rekao je Lukašenko prilikom obilaska aerodroma u Minsku i lokalne fabrike.

Država je, naročito, spremna da ima prijateljske odnose sa svojim neposrednim susedom – Poljskom, rekao je predsednik. Iako Varšava u poslednje vreme "zaoštrava" situaciju u regionu, oni to čine u ime SAD, ocenio je Lukašenko i dodao da Poljaci nisu "glupi", već zapravo "naš narod, Sloveni".

- Naložio sam premijeru da ih kontaktira. Ako hoće, hajde da razgovaramo, popravimo odnose. Mi smo komšije, komšije se ne biraju, oni su od Boga", izjavio je Lukašenko, priznajući, međutim, da je malo verovatno da će do otopljenja odnosa sa Poljskom doći pre parlamentarnih izbora u zemlji, koji su zakazani za 15. oktobar. "Naravno, sada moraju da eskaliraju, zagrevaju situaciju kako bi pokazali da su pravilno naoružali i prenaoružali državu - rekao je on.

Odnosi Belorusije sa Zapadom, koji su decenijama komplikovani, pogoršali su se rapidno nakon predsedničkih izbora 2020. koje je opozicija osporavala uz otvorenu podršku EU, a Poljska je bila jedan od najglasnijih kritičara Lukašenka.

Odnosi sa susednom zemljom su se dodatno pogoršali usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, a Poljska se brzo militarizovala. U poslednje vreme, Varšava je više puta izražavala zabrinutost zbog prisustva ruske paravojne grupe "Vagner" u Belorusiji.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je tvrdio da su navodne aktivnosti grupe u blizini granice "nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju", dok je Lukašenko odbacio takve navode, dodavši da je Varšava "poludela" od svih glasina oko "Vagnera", prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!