RAČUNAJTE NA NJIH KADA JE GUSTO - SPECIJALNE SNAGE JUŽNE KOREJE: Jedna od najboljih vojnih jedinica na Zemlji (VIDEO)

P. Z. S. / 19fortyfive.com

09. 08. 2023. u 22:46

SPECIJALNE snage Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), poznatije kao jednostavno Severna Koreja u poslednje vreme dobijaju dosta mesta u medijima.

РАЧУНАЈТЕ НА ЊИХ КАДА ЈЕ ГУСТО - СПЕЦИЈАЛНЕ СНАГЕ ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ: Једна од најбољих војних јединица на Земљи (ВИДЕО)

Foto: Profimedia


Ali koliko god SF trupe te totalitarne diktature zaista bile žestoke i opasne, moraju se držati u perspektivi.

Slobodna tržišna i istinski demokratska Republika Koreja (ROK)  tj. Južna Koreja, takođe ima svoje grube i teške specijalne snage. Sada je vreme da im odamo pravo priznanje.


SPECIJALNE JEDINICE DNRK

Naravno, specijalne jedinice Severa ne treba shvatati olako. Prvi put sam o njima pročitao još u leto 1999. kaže Christian Orr - nekoliko meseci pre nego što sam otišao na osnovnu vojnu obuku američkih vazduhoplovnih snaga (BMT) – u knjizi pod naslovom (prikladno i dovoljno jednostavno) „Severnokorejske specijalne snage“, autora Džozefa S. Bermudeza, a objavio Naval Institute Press 1997. godine. U toj knjizi autor je opširno išao u detalje o ovim trupama, i izneo argument da su oni najtvrđi specijalci na svetu.

Naravno, ova poslednja klauzula je veoma subjektivno mišljenje, ali ono što je autor objektivno naveo je da su u vreme pisanja pisanja, specijalci Severa činili 100.000 od tadašnje milionske vojne snage nacije; to je značilo da je DNRK imala najveću SF komponentu na svetu i u pogledu ukupnog broja i kao proporcije ukupne vojne snage (10%). Sudeći po Elijevim brojevima, oni sada čine 15,3%.


„CRNE BERETKE“ I DR. SPECIJALCI ROK-A

U Oružanim snagama RK postoji sedam različitih jedinica određenih kao specijalne snage. Verovatno najpoznatija u grupi su takozvane „crne beretke“ njihove Komande specijalnog ratovanja, koja se sastoji od 20.000 vojnika od 650.000 aktivnih vojnih snaga ROK-a. „To je jedinica sposobna da se infiltrira duboko u pozadinu neprijatelja skačući padobranom iz aviona i preuzima misije kao što su izviđanje, nadzor, uništavanje glavnih vojnih objekata, ubistvo ključnih neprijateljskih vođa i pozadinske sabotaže“.

Da ne dužimo, sestrinske službe vojske Južne Koreje takođe imaju svoje „pucače i pljačkaše“. Tu je Mornarička flotila za specijalno ratovanje — ekvivalent USN-ovim legendarnim UDT (timovima za podvodno rušenje) i SEAL timovima — kao i Jedinici za spasavanje i spasavanje sa mora (SSU). Pretpostavlja se da se može reći da je "SpecWar" flotila više usmerena na oduzimanje života, dok je SSU više orijentisan na spasavanje života, ali obe jedinice su nesumnjivo vešte u oba ova zadatka. Tačne brojke za ove super-mornare nisu otkrivene, ali da bi se čitaocima pružio osećaj perspektive, ukupna ljudska snaga ROK mornarice iznosi 70.000 aktivnog osoblja, uključujući 29.000 marinaca… što čini savršen put do Izviđačke jedinice marinaca. Ovo je relativno nova jedinica, kako je izvestio Franc-Stefan Gadi u izdanju The Diplomat iz marta 2016.

"Korpus marinaca Republike Koreje (ROKMC) formirao je novu jedinicu zaduženu za izvođenje specijalnih operacija unutar Severne Koreje u slučaju nepredviđenih situacija… U ratno vreme, glavna misija novog puka, kodnog naziva „Spartan 3000“, biće da uništi „ključne vojne objekte u pozadini severa tokom nepredviđenih situacija“, prema vojnim zvaničnicima… Specijalna izviđačka divizija ROKMC-a je posebno obučena za operacije infiltracije u Severnu Koreju, uključujući eliminaciju severnih nuklearnih, raketnih i komandnih i kontrolnih objekata".

Vazduhoplovstvo ROK takođe ima svoje “loše momke”, a to su Specijalni tim za vazdušno spasavanje (SART) i tim za borbenu kontrolu vazduhoplovstva (CCT), kolege paraspasilačkim skakačima USAF-a (PJ) i CCT-ovima; Rečeno je da su ROK CCT najmanji od svih jedinica specijalnih snaga Juga.

Na kraju, ali ne i najmanje važno – i vraćajući se punim krugom na komponentu vojske Južne Koreje, je 707. grupa za specijalne misije, čije postojanje kao jedinice nije deklasifikovano sve do kraja 1990-ih – imajte na umu, osnovane su 1981. – i identiteti pojedinačnih članova tima ostaju u tajnosti. Poznato je da su trenirali sa Delta snagama američke vojske, koje su zauzvrat verovatno najtajnovitija jedinica u okviru Komande za specijalne operacije SAD (USSOCOM). To bi trebalo da vam pruži osećaj perspektive o tome koliko su trupe 707. zaista elitne.


MARINCI ROK U VIJETNAMSKOM RATU

Nijedna diskusija o specijalnim snagama Republike Koreje, ili vojsci Južne Koreje uopšte, ne bi bila potpuna bez pominjanja njihovog učinka tokom Vijetnamskog rata.

Ukratko, kao što je William Stroock istakao u članku za Warfare History Network u februaru 2012. pod naslovom „Južnokoreanci u Vijetnamu: sila sa kojom se treba računati“: „Vijetkong i Severni Vijetnamci opravdano su se plašili čvrstih, u borbi prekaljenih južnokorejskih trupa tokom Vijetnamskog rata.”

Ne želite da verujete gospodinu Stroock-u na reč? U redu, onda ću poslednju reč dati pokojnom Gustavu Hasfordu, bivšem ratnom dopisniku USMC-a u Vijetnamu i autoru romana „“The Short-Timers“, koji je poslužio kao osnova za klasični ratni film Stenlija Kjubrika „Full Metal Jacket“ (Hasford je koautor scenario sa Kjubrikom i Majklom Herom).

Hasford, koji piše u narativu u prvom licu, kaplar Džejms T. „Džoker“ Dejvis (narednik „Džoker“ u filmu), ne daje mnogo komplimenata; uglavnom je pun zajedljivog sarkazma i kritika na račun krivičnog gonjenja ratnih napora. Ali on iskreno poštuje čvrstinu i borbenu snagu marinaca ROK, za koje opisuje da „pokazuju mišiće kada zagusti“.

(Christian Orr)

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave