HLADNI FORNT PODELIO EVROPU: U jednom delu poplave i oluje, a u drugom temperature i do 40 stepeni

Novosti online

08. 08. 2023. u 19:41

PRETHODNIH dana preko severne Evrope premeštao se ciklon, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front. Istovremeno, u Đenovskom zalivu formirao se sekundarni ciklon, koji je potom doneo padavine i oluje, ali i katastrofalne padavine Sloveniji i Hrvatskoj, da bi se u blažem obliku obrušio i na Srbiju, ali i pored toga zabeležene su i u našoj zemlji superćelijske oluje.

ХЛАДНИ ФОРНТ ПОДЕЛИО ЕВРОПУ: У једном делу поплаве и олује, а у другом температуре и до 40 степени

Foto: Printskrin/Meteociel

Tokom vikenda ovaj hladni front prostirao se od pribaltičkih zemalja do juga Grčke, a uz njega i linija grmljavinske nestabilnosti u dužini od 3000 kilometara i to sve od severozapada Rusije do juga Peloponeza, uz snažne oluje i nepogode sa obilnim padavinama.

Ovaj hladni front oštro je delio dve potpuno suprotne vazdušne mase, vrlo hladnu sa severozapada i vrlo toplu sa jugoistoka i istoka.

Kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, nakon što je u petak mereno 39°C, a u subotu od 30°C na severu do 35°C na jugu i istoku Srbije, ovaj hladni front, ali i prostrana visinska dolina u sklopu ciklona doneli su Srbiji pad temperature u veoma kratkom vremenskom intervalu za desetak stepeni. Temperature su u nedelju bile i za 10 do 15 stepeni niže nego dan ranije.

Foto: Printskrin/Meteociel

I dok je haldni front tokom vikenda uslovio prodor vrlo hladne vazdušne mase sa severozapada preko centralne Evrope sve do našeg područja, vrlo topla vazdušna masa strujala je ispred hladnog fronta sa juga preko istočne Evrope sve do severa Rusije i Finske, uz temperature u Finskoj i na severu Rusije i do 30°C, dok su na jugu Rusije temperature bile i do 40°C.

U istom trenutku širom centralne Evrope temperature su bile prave jesenje, uz vrednosti od 15 do 20°C, dok su u zoni hladnog fronta temperature na malom rastrojanju se razlikovale i za više od 15 stepeni.

Početak sedmice doneo je prodor hladnog fronta i do istoka Evrope, uz pad temperature za desetak stepeni.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ DRONA SA KRFA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!