PAPA FRANJA STIGAO U PORTUGAL: Obećao da će "prodrmati stvari" u Katoličkoj crkvi

Tanjug

02. 08. 2023. u 14:36

PAPA Franja obećao je danas da će nastaviti sa "prodrmavanjem stvari" u Katoličkoj crkvi, dok nastavlja sa reformama i promenama koje bi mogle ostaviti trajno nasleđe.

ПАПА ФРАЊА СТИГАО У ПОРТУГАЛ: Обећао да ће продрмати ствари у Католичкој цркви

Foto: AP

Papa je sleteo u lisabonsku vojnu vazdušnu baza kako bi prisustvovao globalnom okupljanju mladih katolika poznatom kao Svetski dan mladih, koji se održava svake dve ili tri godine u drugom gradu, preneo je Rojters.

Poseta pape Franje odvija se u senci ogromnog skandala o seksualnom zlostavljanju maloletnika u Portugalu od strane sveštenika, koje je trajalo više do sedam decenija i kritika zbog velikih troškova oko organizovanja događaja.

Obraćajući se novinarima u avionu, papa Franja je podsetio da je zatražio od mladih koji su se okupili na Svetski dan mladih u Brazilu 2013. godine, da ne budu samozadovoljni, već da stvaraju buku kako bi ih čuli i izazvali promene.

Nastavićemo sa "prodrmavanjem stvari", rekao je on.

Papi Franji će biti upriličena ceremonija dobrodošlice, a njegov domaćin će biti predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa u predsedničkoj palati Belem.

U Lisabonu su postavljene ogromne bine, paravani i plakati sa likom pape Franje svuda po gradu.

Ogroman bilbord koji podiže svest o seksualnom zlostavljanju od strane sveštenika postavljen je u Lisabonu, samo nekoliko sati pre nego što je papa Franja stigao u prestonicu Portugala.

Pre manje od šest meseci, portugalska komisija je objavila da je najmanje 4.815 maloletnika bilo seksualno zlostavljano od strane sveštenika tokom sedam decenija.

Nadležna komisija je navela da je to samo vrh ledenog brega.    

Očekuje se da će se papa Franja, koji će u Portugalu boraviti do 6. avgusta, privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja.

Pojedini Portugalci su izneli kritike zbog organizovanja Svetskog dana mladih, jer Portugal spada u jednu od najsiromašnijih zemalja zapadne Evrope, u kojoj se milioni bore da sastave kraj sa krajem zbog niskih plata i inflacije.

Papa Franja će posetiti Fatimu, grad severno od Lisabona, gde Katolička crkva veruje da se Bogorodica javila troje dece, siromašnim pastirima, 1917. godine.

BONUS VIDEO: OTKRIVEN RIMSKI TITANIK U VIMINACIJUMU: Arheolozi kažu da je plovilo bilo duže od 20 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!