VELIKO UPOZORENJE LUKAŠENKA: Više od polovine predviđenog nuklearnog oružja već u Belorusiji

Novosti online

01. 08. 2023. u 13:54

VIŠE od polovine ruskog taktičkog nuklearnog oružja koje je planirano da se rasporedi u Belorusiji već je uvezeno i raspoređeno u zemlji, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, prenosi agencija „Belta“.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ЛУКАШЕНКА: Више од половине предвиђеног нуклеарног оружја већ у Белорусији

Foto: Arhiva Novosti

Beloruski lider je dodao da je trenutno teško vreme i da Minsk računa na podršku bratske Rusije.

 - Bez pomoći će biti teško. Ko će nam pomoći? Samo naši ljudi na istoku – Rusi - naglasio je Lukašenko.

On je, takođe, skrenuo pažnju da su ruske vlasti reagovale čak i na najozbiljnije zahteve Belorusije: razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u državi.

Oružje, kao i nuklearnu elektranu, beloruski lider nazvao je faktorom bezbednosti.

 - Nuklearnu državu još niko nikada nije napao. Imamo nuklearnu elektranu i to je, moram reći, veoma jak bezbednosni faktor: ako eksplodira, ne daj Bože, prilično će se osetiti, uključujući i tamo (na Zapadu) - ocenio je Lukašenko.

On je istakao da zato sa tim stvarima treba biti oprezan, kao i da Minsk vidi šta se u Ukrajini dešava sa nuklearnim reaktorima.

 - Ne mešamo se ni u čije stvari, pa, molim, neka se niko ne meša ni u naše. Osiguraćemo bezbednost zemlje, uključujući uz pomoć naših prijatelja - poručio je beloruski predsednik.

Lukašenko je prethodno izjavio da se nada da će izbeći upotrebu nuklearnog oružja za zaštitu zemlje.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

Lukašenko je 6. jula izjavio da će sve rusko nuklearno oružje koje je planirano da bude prebačeno u Belorusiju stići u zemlju do kraja godine i da je „veći deo premešten i nalazi se u Belorusiji“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!