PRVI PUT "GEPARD" I "SERVAL": U Parizu održana tradicionalna Četrnaestojulska parada

Tenkovi "leker" na kaldrmi Jelisejskih polja, nad njima "rafali" i "miraži" – u Parizu je održana tradicionalna Četrnaestojulska parada na dan francuske Republike, najveća vojna smotra u zapadnom svetu, jedine nuklearne sile u EU. Usred rata u Ukrajini, ova demonstracija, druga od kako je počeo rat između Moskve i Kijeva, imala je poseban značaj. Srbiju je na paradi na svečanoj tribini predstavljala naša ambasadorka u Francuskoj Nataša Marić.

ПРВИ ПУТ ГЕПАРД И СЕРВАЛ: У Паризу одржана традиционална Четрнаестојулска парада

Foto: Privatna arhiva

Prvi put javno su svetu predstavljeni helikopteri "gepard H160" i laka blindirana vozila "serval". Hekopteri imaju opseg akcije od 850 kilometara i lete brzinom od 272 kilometra na sat, dok "serval" ima autonomiju od 600 kilometara i može da se penje usponom od 60 stepeni brzinom od 90 kilometara na sat.

Francuska insistira na tradcionalnizmu i modernizmu u isti mah. Predsednik Makron nema veliku podršku, uzdrman penzijskim reformom, ali 90 odsto nacije podržava vojsku, a 80 odsto kaže da joj treba dati potrebna sredstva. U tom kontekstu i treba gledati nedavnu odluku da se vojni budžet do kraja ove decenije uveća za čak 40 odsto, na ukupno 413 milijardi evra. Vojna parada služi i zato da se naciji pokaže na šta se ovaj novac troši.

Na svečanoj tribini kod Obeliska na Trgu Konkord počasni gost uz francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovu suprugu Brižit ovoga puta bio je premijer Indije Nanrendra Modi. Dvojica državnika su se srdačno zagrlila, a Makron je Modiju prethodno uručio i Legiju časti.

Indija je ovom prilikom potvrdila kupovinu još 26 "rafala", uz 36 koje je već ranije nabavila. Ističe se da bi trebalo budu zamena za ruske "migove 29". Analitičari istovremeno naglašavaju da Francuska i Indija nisu uvek u saglasnosti, uključujući i rat u Ukrajini, jer Nju Delhi nije uveo sankcije Rusiji. Ali, naglašena je važnost saradnje u oblasti Indopacifika, gde Francuska ima preko milion svojih stanovnika, u oblastima Nove Kaledonije, Reuniona i Polinezije, sa zemljom koja ima 1,4 milijarde stanovnika i predstavlja četvrtu vojsku u svetu po snazi, s milion i po vojnika i isto toliko rezervista. Povodom 25 godina strateškog partnerstva Francuske s Indijom Makron za petak uveče organizuje gala-večeru u Luvru za 600 zvanica.

Sedma parada pod komandama Emanuela Makrona započela je po tradicinji letom devet "rafala" iz "Patrole Francuske", koja obeležava 70 godina postojanja, s ispuštanjem dima u boji francuske zastave. Leteli su i "avaksi", "miraži", kao i britanski "tajfuni", dva belgijska "F-16" i italijanski helikopter "kajman".

Prodefilovali su 269 pripadnika indijske vojske, pitomci afričkih vojnih škola iz Senegala, Madagaskara, Obale Slonovače, Konga, Benina i Gabona, francuske Politehničke akademije, škole "Sen Sir", posada nosača aviona "Šarl de Gol", ekipe podmornica, kopnenih snaga, žandarmerije, policije, vatrogasaca, čuvara zatvora, carinika... Na kraju, prošli su legionari. Nastupaju, po tradiji, pooslednji, jer svi ostali marširaju 120 koraka u minutu, a oni 88.

U vazdušnom defileu leteli su i helikpteri "gazela" i "tigar", dok je za komandama novog "geparda" bila astronautkinja Sofi Adeno. Jelisejskim poljima prošli su i motorciklisti, blindirana vozila "jaguar", tenkovi "lekler", topovi "sezar", kao i laka kola koja se izbacuju padobranom iz aviona. Nešto od ovog naoružanja isporučeno je i Ukrajini.

Na paradi je bilo 6.500 učesnika, 67 aviona, 28 helikoptera, 157 vozila, 62 motora, 200 konjanika Republikanske garde, kao i 86 pasa, od kojih neki imaju i vojne medalje zbog zasluga u spasavanju ljudi i drugim operacijama.

Defile je okončan prolaskom konjice Republikanske garde, završnom koreografijom i "Marseljezom". Makron i Modi su na kraju pozdravili dvoje francuskih narodnih heroja, Odil de Vaselo de Renje (101) i Anrija Bekera (98), a francuski predsednik je razgovarao i sa porodicama povređenih i stradalih vojnika u poslednjim operacijama.

Makron je odlučio da se ne obrati javnosti, već će to učiniti uskoro, kada protekne 100 dana posvećenih smirivanju situacije posle penzijske reforme, koje je zatražio sredinom aprila. Neki gradovi su istovremeno odustali od tradicionalnog vatrometa, zbog nedavnih nereda nastalih posle ubistva sedamnaestogodišnjeg Naela.

UJEDINjENE NOTE

Na paradi je nastupio i mešoviti orkestar s 80 učesnika iz čak 15 savezničkih zemalja – Francuske, Nemačke, Belgije, Kanade, Danske, Španije, SAD, Grčke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Portugalije, Češke, Rumunije i Velike Britanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)