OPASNI VOJNI POTEZI Severna Koreja: Lansirali smo ICBM da sačuvamo svoju bezbednost

Tanjug

14. 07. 2023. u 08:31

SEVERNA Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) da bi ostvarila svoje pravo na samoodbranu, da odvrati opasne vojne poteze neprijateljskih snaga i sačuva svoju bezbednost, izjavio je severnokorejski izaslanik Kim Song u retkom pojavljivanju pred Savetom bezbednosti (SB) UN.

ОПАСНИ ВОЈНИ ПОТЕЗИ Северна Кореја: Лансирали смо ИЦБМ да сачувамо своју безбедност

Foto: AP

SB se sastao u četvrtak nakon što je Severna Koreja saopštila da je u sredu testirala svoju najnoviju ICBM "hvasong-18".

Predstavnik Severne Koreje se prethodni put pojavio pred SB u decembru 2017. godine, preneo je Rojters.

Kim je osudio to što su SAD i saveznici sazvali sednicu SB zbog severnokorejskog lansiranja rakete. Zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Džefri Delaurentis rekao je na sednici SB da Rusija i Kina ohrabruju Pjongjang i da Severna Koreja lansiranjem raketa pokazuje da se oseća ohrabreno. Delaurentis je istakao da su SAD posvećene diplomatiji i da su više puta pozivale Pjongjang da se uključi u dijalog, navodeći da Severna Koreja nije odgovorila na te ponude.

Kineski ambasador u UN Džang Jun rekao je da je Peking posvećen tome da se Korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog naoružanja i da se pitanja reše kroz dijalog.

Komentarišući saopštenje NATO-a da je Kina osporila interese, bezbednost i vrednosti Alijanse svojim ambicijama i politikom prinude, Džang je istakao da Peking ne izaziva nevolje, niti se plaši nevolja. On je rekao da je Peking spreman da odgovori "čvrsto i nasilno" na svaki akt koji narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i mir i stabilnost u kineskom susedstvu.

Severna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN zbog svojih raketnih i nuklearnih programa, što uključuje zabranu razvoja balističkih projektila. Kina i Rusija navode nekoliko poslednjih godina da sankcije prema Severnoj Koreji više neće pomoći i da žele da se te mere ublaže.

Kina i Rusija smatraju da su zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje u regionu izazvale severnokorejsko lansiranje raketa.

BONUS VIDEO:

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti