PENTAGON PRIZNAO: Ukrajinska kontraofanziva ne ide kako smo očekivali

Tanjug

13. 07. 2023. u 22:54

KONTRAOFANZIVA Ukrajine ne odvija se onom brzinom koju bi Sjedinjene Američke Države želele, izjavio je novinarima direktor za operacije združenog štaba Pentagona general Daglas Sims.

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: Украјинска контраофанзива не иде како смо очекивали

Foto AP

On je dodao da u okviru kontraofanzive Kijev mora da vodi „prilično žestoke borbe“.

Sims je potvrdio i da je Vašington već predao kasetnu municiju Ukrajini.

Takođe je naglasio da je Ukrajina dobila ovu vrstu municije ne samo od SAD, nego i od drugih država.

General je takođe rekao da SAD ne smatraju da su trenutni uslovi sukoba na ukrajinskoj teritoriji pogodni za primenu američkih lovaca F-16.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena 7. jula objavila je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji uključuje kasetnu municiju. Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je da je Vašington odlučio da isporuči Ukrajini kasetnu municiju, čijoj se upotrebi protive Ujedinjene nacije.

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa vojnim oficirima 13. juna rekao da ukrajinske trupe ne postižu uspeh, već trpe velike gubitke.

Bajden odlučio da ojača istočno krilo NATO

General je, pored toga, objavio da je američki predsednik Džozef Bajden odlučio da iskoristi deo američkih snaga u Evropi za podršku operacije „Atlantska odlučnost“.

Sims je istakao da se ne radi o dodatnom prebacivanju vojnika, već samo o mogućnosti proširenja operacije postojećim snagama.

- Bajdenova odluka neće promeniti trenutnu brojnost američkih snaga u Evropi, već potvrđuje privrženost Vašingtona zaštiti istočnog krila NATO -  naglasio je on.

Operacija „Atlantska odlučnost“ (Operation Atlantic Resolve) sprovodi se od aprila 2014. godine i usmerena je na povećanje američkog vojnog prisustva u Istočnoj Evropi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)