ŠOLC OTKRIO ZAŠTO NIJE USLIŠIO ŽELJU UKRAJINI: Nemački kancelar govorio o jednom ubitačnom oružju i prohtevu Zelenskog

Novosti online

03. 07. 2023. u 14:52

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc rekao je da Berlin okleva da Kijevu obezbedi oružje i municiju dugog dometa iz zabrinutosti za moguću eskalaciju ukoliko Ukrajina odluči da upotrebi to naoružanje za napad na rusku teritoriju.

ШОЛЦ ОТКРИО ЗАШТО НИЈЕ УСЛИШИО ЖЕЉУ УКРАЈИНИ: Немачки канцелар говорио о једном убитачном оружју и прохтеву Зеленског

Foto: Profimedia/Ilustracija

U velikom intervjuu nemačkom državnom TV kanalu ARD u nedelju, kancelar je upitan zašto Berlin odbija da Kijevu isporuči krstareće rakete dugog dometa.

- Pažljivo proveravamo sve zahteve koje dobijemo. Ali za nas postoji princip koji delim sa američkim predsednikom – ne želimo da se oružje koje isporučujemo koristi za napad na rusku teritoriju - rekao je Šolc novinarki ARD Tini Hasel.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je navodno rekao Šolcu tokom njihovog sastanka u Berlinu još u maju da Kijev "hitno želi" švedsko-nemačke rakete taurus KEPD 350. Projektil koji se lansira iz vazduha je naoružan bojevom glavom od 500 kg i može da pogađa ciljeve na udaljenosti do 500 km.

Tokom sukoba, Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zahtevala sve sofisticiranije sisteme oružja. Kijev je intenzivirao pozive NATO-u da isporuči borbene avione – posebno američke F-16 – poslednjih meseci, nakon što je obezbedio desetine tenkova leopard 2 i 1, M1 abrams i čelindžer 2 iz više zemalja EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz Berlina su više puta izjavljivali da nemaju nameru da rizikuju eskalaciju sa Moskvom slanjem novih vrsta naoružanja u Kijev, bez prethodne koordinacije sa drugim NATO partnerima.

Nemačka se mesecima opirala pozivima da se "oslobode leopardi", sve dok Vašington nije obećao da će poslati i neke od svojih tenkova "abrams". U junu je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio ideju o slanju projektila "taurus" u doglednoj budućnosti.

Do sada je samo Velika Britanija isporučila Kijevu rakete većeg dometa. "Storm šedou", koja ima domet veći od 250 km, Kijev je već koristio za napade na objekte u ruskom gradu Lugansku i na drugim mestima duboko iza linije fronta u Donbasu, tvrdi ruska vojska.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)